sobota, 18 lipca 2020

Ślimaczki z jabłkiem i cynamonem

Szybkie proste i pyszne ciasteczka do kawy.

Składniki :

4 jabłka, umyte, obrane pozbawione gniazd nasiennych

1 opakowanie ciasta francuskiego

Niewielka ilość mąki pszennej,do oprószenia ciasta

60 g cukru

6 g cynamonu

25 g masła (roztopionego)

10 g cukru pudru do posypania ślimaczków

Przygotowanie :

Jabłka ścieramy na grubych oczkach tarki, przekładamy na sitko i odcedzamy z nadmiaru soku.





Ciasto francuskie rozkładamy na blacie, delikatnie oprószamy mąką i posypujemy ok. 2 łyżkami mieszaniny cukru i cynamonu. Dociskamy cukier do ciasta. Do jabłek dodajemy pozostałą ilość cukru i cynamonu oraz roztopione masło. Mieszamy.





Masę z jabłek wykładamy na całą powierzchnię ciasta, zwijamy w długi rulon i chłodzimy godzinę w lodówce.


Ciasto kroimy na 15 równych części. Układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy 25-30 minut w piekarniku nagrzanym do 200°C.



Wystudzone ślimaczki posypujemy cukrem pudrem.
SMACZNEGO.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz