niedziela, 19 lipca 2020

Zupa jarzynowa z bobem.


Zupa jarzynowa z bobem.

Składniki :

1 marchewka
Kawałek selera
Białka część pora
Kilka różyczek kalafiora
Garść fasolki szparagowej
Szklanka obranego bobu
0.7 l bulionu warzywnego
Pieprz świeżo mielonym
100ml śmietany 30%
Koperek według uznania



Przygotowanie :

Warzywa obieramy myjemy i tniemy marchew i por na talarki, seler w kostkę, kalafior na mniejsze różyczki, fasolkę na 3 części. Bób obieramy.

Warzywa podsmażamy na maśle, zaczynając od najtwardszych. Następnie zalewamy wszystko bulionem doprawiamy i doprowadzamy do wrzenia.
Gdy warzywa są miękkie zupa jest prawie gotowa.

Można zostawić w tej wersji dodając bób i gotować jeszcze 5 minut. Zupa jest pyszna i czuć wyraźnie smak wszystkich warzyw. A można też dodać śmietanę bób koperek gotować 5 minut i podawać.
Obie wersje są bardzo smaczne. Polecam.


Smacznego.


2 komentarze: