Dzie艅 dobry 馃槝馃槝馃槝馃槝馃槝
Za oknem zrobi艂o si臋 zimniej i Ka艣ka wi臋cej czasu sp臋dza w kuchni 馃ぃ馃ぃ馃槈
Na weekend zamiast ciasta bo jak wiecie nie przepadam za pieczeniem zrobi艂am sezamki.
Ten smak pami臋tam jeszcze z dzieci艅stwa kiedy robi艂a je mama.
Ja robi艂am je bardzo bardzo dawno temu 馃様
呕ycz臋 wam mi艂ego ciep艂ego i spokojnego dnia 馃槝馃槝馃槝馃槝馃槝馃槝馃槝馃槝馃槝馃槝馃槝馃槝馃槝馃槝
Sk艂adniki :
200 g cukru
200 g sezamu
Przygotowanie :
Na such膮 patelni臋 wysypujemy sezam.
Stawiamy na ma艂ym ogniu i pra偶ymy oko艂o 15 minut co chwila mieszaj膮c. Gdy sezam si臋 zrumieni wy艂膮czamy palnik i odstaw na bok.
W mi臋dzyczasie przygotuj sobie dwa kawa艂ki pergaminu i po艂贸偶 jeden na desce do krojenia. Drugim b臋dziemy przykrywa膰 mas臋 sezonow膮.
Do wysokiego rondelka wsypujemy cukier. W艂膮czam my ma艂y palnik i czekam a偶 cukier zacznie si臋 rozpuszcza膰 ale nie pali膰(ja cz臋sto miesza艂am). Je艣li powstan膮 grudki bo za wcze艣nie zamieszamy cukier nic nie szkodzi ko艅cem 艂y偶ki rozbijamy grudki i mieszamy. W ci膮gu kilku minut cukier ca艂kowicie si臋 skarmelizuje.
Wy艂膮czamy palnik wsypujemy sezam i bardzo energicznie i szybko mieszamy nie d艂u偶ej ni偶 kilka sekund. Ca艂o艣膰 wyk艂adamy na przygotowany wcze艣niej pergamin. Przykrywamy drugim papierem i wa艂kujemy mas臋 na grubo艣膰 jak膮 chcemy i lubimy u mnie do艣膰 cienkie te sezamki :-)
Wa艂kowanie tej masy wcale nie jest takie 艂atwe.
Zdejmujemy papier z g贸ry i niemal od razu kroimy placek na mniejsze kawa艂ki. Sezamki bardzo szybko robi膮 si臋 twarde.SMACZNEGO
Brak komentarzy:
Prze艣lij komentarz