sobota, 24 października 2020

Kurczak faszerowany ziemniakami



Mój pomysł na obiad to kurczaka faszerowane ziemniakami.


Składniki ;

4 ćwiartki z kurczaka

4 wieksze ziemniaki

5 pieczarek

Cebula

Jajko

150 g boczku wędzonego w plasterkach

Sól pieprz tymiane





Przygotowanie :

Z nogi kurczak usuwamy kości.

Następnie dobrze nacieramy mięso z każdej strony również w środku solą pieprzem tymiankiem i oliwą.

Odkładamy na noc do lodówki.

Ziemniaki obrać opłukać pokroić na mniejsze kawałki ugotować i przecisnąć przez praskę. 

Pieczarki myjemy kroimy w kostkę i razem z cebulą dusimy do miękkości.

Gdy ziemniaki i pieczarki lekko przestygły dodajemy do środka jajko (można też dodać masło i przyprawę do ziemniaków) mieszamy.

Tak przygotowany farsz przekładamy do rękawa cukierniczego i napełniamy nasze uda.

Po napełnieniu zgrabnie zwijamy nogę i owijamy ją boczkiem.





Pieczemy w 180 stopniach u mnie z  termoobiegiem około 45 minut.

Oczywiście kontrolujemy czas pieczenia ponieważ piekarnik piekarnikowi nie jest równy.

Podajemy z ulubionymi dodatkami u mnie sałatka colesław.

Smacznego

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz