sobota, 2 stycznia 2021

Skrzydełka faszerowane mięsem mielonym

 



Skrzydełka faszerowane mięsem mielonym. 

Składniki :
6 skrzydełek z kurczaka 
400g mięsa mielonego 
(u mnie mięso z indyka) 
Sól 
Pieprz 
Tymianek 
Rozmaryn 
Słodka papryka 
Oliwa z oliwek lub olej rzepakowy 
Ząbek czosnku 


Przygotowanie :
Skrzydełka przecinamy na pół a następnie wyjmujemy z nich kości. 
Dodajemy przyprawy według uznania oliwę i delikatnie wcieramy w mięso. 
Tak przygotowane skrzydełka odkładamy do lodówki na minimum 3 godziny a najlepiej na noc. 
Po tym czasie wyjmujemy mięso z lodówki i nadziewamy mięsem mielonym
(najlepiej za pomocą małej łyżeczki) . 
Przyprawy do mięsa jakich użyłam to sól i pieprz. 


Układamy na blaszce do pieczenia i pieczemy w 180 stopniach około 30 minut. 
Oczywiście kontrolujemy czas pieczenia ponieważ piekarnik piekarnikowi nie jest równy. 
Takie skrzydełka możemy podać z frytkami i surówką lub z sosem czosnkowym. 
Smacznego. 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz