Skrzydełka faszerowane mięsem mielonym.
Składniki :
6 skrzydełek z kurczaka
400g mięsa mielonego
(u mnie mięso z indyka)
Sól
Pieprz
Tymianek
Rozmaryn
Słodka papryka
Oliwa z oliwek lub olej rzepakowy
Ząbek czosnku
Przygotowanie :
Skrzydełka przecinamy na pół a następnie wyjmujemy z nich kości.
Dodajemy przyprawy według uznania oliwę i delikatnie wcieramy w mięso.
Tak przygotowane skrzydełka odkładamy do lodówki na minimum 3 godziny a najlepiej na noc.
Po tym czasie wyjmujemy mięso z lodówki i nadziewamy mięsem mielonym
(najlepiej za pomocą małej łyżeczki) .
Przyprawy do mięsa jakich użyłam to sól i pieprz.
Układamy na blaszce do pieczenia i pieczemy w 180 stopniach około 30 minut.
Oczywiście kontrolujemy czas pieczenia ponieważ piekarnik piekarnikowi nie jest równy.
Takie skrzydełka możemy podać z frytkami i surówką lub z sosem czosnkowym.
Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz