Chleb pszenno - 偶ytni 馃グ馃グ馃グ
Sk艂adniki :
300g m膮ki pszennej
180g m膮ki 偶ytniej
200 mililitr贸w wody letniej
100 mililitr贸w mleka
1 艂y偶eczka cukru
7g suchych dro偶d偶y
2 艂y偶ki oleju
S贸l oko艂o 1 艂y偶eczka
1 艂y偶ka siemi臋 lniane
1 艂y偶ka s艂onecznik 艂uskany
Przygotowanie :
Wszystkie sk艂adniki wymiesza膰 razem w do艣膰 du偶ej misce. Nast臋pnie przez oko艂o 10 minut wyrabia膰 ciasto i odstawi膰 do wyro艣ni臋cia. Po tym czasie ciasto jeszcze raz kr贸tko wyrobi膰 i w艂o偶y膰 do foremki (u mnie 3 mniejsze formy). Zn贸w odstawi膰, a偶 ciasto wyro艣nie.
Chleb wstawi膰 do zimnego piekarnika.
Piec 50 minut w temperaturze 200 stopni
(u mnie 180 z termoobiegiem).
Smacznego!
Ja tak oko艂o 5-10 minut przed ko艅cem czasu wyjmuj臋 chleb z foremek i podpiekam go aby sk贸rka na oko艂o by艂a chrupi膮c膮.
Brak komentarzy:
Prze艣lij komentarz