Prosto a tak smacznie.
Focaccia z oliwami i rozmarynem to mój pomysł na pyszną kolację🥰🥰🥰.
Składniki :
250 g mąki typ 650
125ml letniej wody
25g świeżych drożdży
0.5 łyżeczki cukru
Sól
2 Łyżki oliwy z oliwek
Oliwki czarne
Rozmaryn
Przygotowanie :
Drożdże wymieszać z 3 łyżkami wody i cukrem, odstawić na 10 minut.
Po tym czasie wymieszać razem wszystkie pozostałe składniki na ciasto, wyrabiać około 10 minut (jeśli ciasto będzie luźne posypujemy odrobiną mąki).
Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 30minut w ciepłe miejsce.
Wyrośniete ciasto wyrabiamy krótko i wykładamy na papier do pieczenia.
Formujemy kółko (najlepiej ręce posmarować oliwą wtedy ciasto nie będzie kleić się do rąk).
Na wierzch ciasta układamy oliwki i posypujemy wszystko rozmarynem, palcem robimy wgniecenia charakterystyczne dla focacci, przykrywamy ściereczką.
W międzyczasie nagrzewamy piekarnik do 220 stopni razem z blaszką na której będziemy piec ciasto.
Przekładamy papier z ciastem na gorąca blachę i wkładamy do piekarnika.
Pieczemy 12-15 minut.
Przed podaniem skrapiamy oliwą jeśli ktoś lubi 😉.
Smacznego.
Świeże drożdże zamieniłam na suche ilość to 7g czyli 1opakowanie.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz