poniedziałek, 4 kwietnia 2022

Jajka marynowane w zakwasie buraczanym


 Kolorowe jajka faszerowane kabanosem i koperkiem 🥰.

Ktoś chętny?

Miłego popołudnia kochani 😘.


Składniki:

2 jajka gotowane na twardo

250 ml zakwasu buraczanego

http://kasiapichci.blogspot.com/2022/04/zakwas-buraczany.html?m=1

1 kabanos

Koperek według uznania

Majonez

Sól pieprz do smaku


Przygotowanie:

Jajka obieramy i wkładamy do wąskiego długiego naczynia (słoik po majonezie kieleckimi).

Zalewamy zakwasem, zamykamy słoik i odkładamy na 4-8godzin (u mnie jajka w zakwasie leżakowały 7godzin).

Po tym czasie jajka wyjmujemy,kroimy na pół i wyjmujemy żółtka.

Żółtka przekładamy do miseczki, dodajemy drobno pokrojony kabanos i koperek oraz majonezie.

Mieszany w razie potrzeby można doprawić.

Tak przygotowanym farszem nadziewamy białka.

Smacznego.


Kabanos można zamienić na szynkę.

niedziela, 3 kwietnia 2022

Jajka faszerowane suszonymi pomidorami i awokado


 Dzień dobry w ten mroźny niedzielny poranek kochani 😘😘.

Jak samopoczucie?

Za niedługo święta,więc tak jak wielu z was,tak i ja szukam pomysłów na świąteczne potrawy.

Tym razem mam dla was przepis z serii dziwne ale dobre😉 na faszerowane jajka z suszonymi pomidorami i awokado 🥑.

Jeszcze jakiś czas temu nie lubiłam tego owocu a teraz wręcz uwielbiam.

Jak to mówiła moja babcia smaki z wiekiem się zmieniają 😉.

Życzę miłego spokojnego dnia pyszności na stołach i dużo uśmiechu.


Składniki:


2 jajka

2 kawałki suszonych pomidorów w zalewie

0.5 awokado

Sól i pieprz do smaku

Tymianek według uznania

(u mnie zamieniony na zieloną pietruszkę)


Przygotowanie:

Jajka gotujemy na twardo,studzimy, obieramy i kroimy na pół.

Wyjmujemy żółtka i wkładamy je do miski tak jak pozostałe składniki.

Wszystko miksujemy według uznania.

Następnie farszem wypełniamy białka.

Dekorujemy czymś zielonym u mnie rzeżucha.

Smacznego.

piątek, 1 kwietnia 2022

Zakwas buraczany


 Zakwas buraczany jest dobry nie tylko na zrobienie barszczu ale również do picia.  Wzmacnia krew i odporność posiada witaminę C kwas mlekowy kwas foliowy witaminy z grupy B. Do tego żelazo wapń magnez i potas.:-) Więc warto go pić 


1 kg buraków 

2 litry wody

4-5 ząbków czosnku

Skórka z kromki chleba na zakwasie.

1/2 cebuli przeciętnej na pół

1-2 czubate łyżki soli

Czarny pieprz mielony

2 listki laurowych

10-15 ziaren ziela angielskiego


Buraki obieramy ze skóry i kroimy w cienkie plasterki. Czosnek i cebulę wkładamy do metalowego garnka (może też być słoik a najlepiej kamionka). Zalewamy wodą dodajemy  skórkę z chleba a następnie ziele listki laurowe sól i mieszamy(żaden burak nie powinien pływać na powierzchni ponieważ będzie pleśniał). Przykrywamy garnek ściereczką i odstawiam na 5 dni. Gdy jest zimniej nawet na 10 dni.Gotowy zakwas buraczany zlewamy do słoików lub butelek( świetnie sprawdzają sie butelki po piwie Grolsch )szczelnie zakręcamy słoiki i przechowujemy w lodówce.

SMACZNEGO.