sobota, 18 czerwca 2022

Placki ziemniaczane z serem pleśniowym i karmelizowaną gruszką

 

Takich placków jeszcze chyba nie jedliście 🤔.

Placki ziemniaczane z serem pleśniowym karmelizowaną gruszką i rozmarynem 🥰🥰🥰.

Petarda 🥰🥰🥰🥰🥰.

Gorąco polecam ja się zakochałam w tym smaku,a jak wiecie placki uwielbiam pod każdą postacią 😍.

Miłego weekendu i dużo słonka życzę.


Składniki:

100g sera pleśniowego

5 g cukru

30g masła

2 gałązki rozmarynu

1 gruszka

Sok z cytryny (1 łyżka)

Sok z pomarańczy (1 łyżka)

Pieprz kolorowy według uznania

Około 600g młodych ziemniaków

1 jajko

Olej 

Sól do smaku



Przygotowanie:

Ser rozdrabniamy na mniejsze kawałki.

Ziemniaki obieramy(a raczej drapiemy😉), myjemy i ścieramy na tarce o grubych oczkach.

Następnie dodajemy jajko, sól i formujemy około 4 średniej wielkości placki.

Smażymy na złotobrązowy kolor z dwóch stron na oleju.

Placki wkładamy do piekarnika nagrzanego na 180stopni,na dwóch plackach układamy porcję sera i zapiekamy w piekarniku, gdy ser się zapiecze placki wyjmujemy .

Na gorącej patelni rozpuszczamy połowę cukru, dodajemy połowę masła i karmelizujemy gałązki rozmarynu przez około 3 min.

Gruszki obieramy i kroimy w plastry.

Na patelni rozpuszczamy pozostały cukier, dodajemy resztę masła, sok z cytryny i pomarańczy oraz pieprz i podsmażamy gruszki przez ok. 3 min.(ja użyłam do tego patelni grillowej).

Teraz to wszystko trzeba połączyć🥰.

Na talerzu układamy placek z serem a na niego placek bez sera, dekorujemy plastrem sera, karmelizowaną gruszką i rozmarynem.

U mnie dodatkowo oczywiście zielona pietruszka 🥰🥰🥰🥰🥰🥰🥰🥰🥰🥰🥰🥰.

Podajemy zaraz po przygotowaniu.

Smacznego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz