Takich placków jeszcze chyba nie jedliście 🤔.
Placki ziemniaczane z serem pleśniowym karmelizowaną gruszką i rozmarynem 🥰🥰🥰.
Petarda 🥰🥰🥰🥰🥰.
Gorąco polecam ja się zakochałam w tym smaku,a jak wiecie placki uwielbiam pod każdą postacią 😍.
Miłego weekendu i dużo słonka życzę.
Składniki:
100g sera pleśniowego
5 g cukru
30g masła
2 gałązki rozmarynu
1 gruszka
Sok z cytryny (1 łyżka)
Sok z pomarańczy (1 łyżka)
Pieprz kolorowy według uznania
Około 600g młodych ziemniaków
1 jajko
Olej
Sól do smaku
Przygotowanie:
Ser rozdrabniamy na mniejsze kawałki.
Ziemniaki obieramy(a raczej drapiemy😉), myjemy i ścieramy na tarce o grubych oczkach.
Następnie dodajemy jajko, sól i formujemy około 4 średniej wielkości placki.
Smażymy na złotobrązowy kolor z dwóch stron na oleju.
Placki wkładamy do piekarnika nagrzanego na 180stopni,na dwóch plackach układamy porcję sera i zapiekamy w piekarniku, gdy ser się zapiecze placki wyjmujemy .
Na gorącej patelni rozpuszczamy połowę cukru, dodajemy połowę masła i karmelizujemy gałązki rozmarynu przez około 3 min.
Gruszki obieramy i kroimy w plastry.
Na patelni rozpuszczamy pozostały cukier, dodajemy resztę masła, sok z cytryny i pomarańczy oraz pieprz i podsmażamy gruszki przez ok. 3 min.(ja użyłam do tego patelni grillowej).
Teraz to wszystko trzeba połączyć🥰.
Na talerzu układamy placek z serem a na niego placek bez sera, dekorujemy plastrem sera, karmelizowaną gruszką i rozmarynem.
U mnie dodatkowo oczywiście zielona pietruszka 🥰🥰🥰🥰🥰🥰🥰🥰🥰🥰🥰🥰.
Podajemy zaraz po przygotowaniu.
Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz