sobota, 12 listopada 2022
Pizza na owsianym spodzie
Makaron z humusem
Dobry wieczór 😘
Ostatnio na obiadek Kaśka przygotowała taki o to makaron z ❤️ humusem.
Matko nie macie pojęcia jak mi to smakowało 🥰.
Kiedyś taki makaron widziałam w karcie jednej z katowickich restauracji 🤔i postanowił przygotować coś podobnego.
Tam jednak był zwykły humus a u mnie humus z burakiem 🥰🥰🥰🥰 uwielbiam go😉😘.
Mam nadzieję że takie połączenie będzie wam smakować 😉.
Składniki:
Humus z dodatkiem buraka
Przepis na domowy humus ⬇️⬇️⬇️⬇️⬇️⬇️
https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=539781531492665&id=100063824672089
Ulubiony makaron (ryżowy z brązowego ryżu)
Sezam
Zielona pietruszka
Przygotowanie:
Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Następnie makaron łączymy z humusem i mieszamy.
Jeśli jest potrzeba doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Makaron z humusem powinien całkowicie być obklejony, jeśli konsystencja jest za gęsta dodajemy odrobinę wody z gotowania makaronu.
Przekładamy na talerz dekorujemy sezamem i zieloną pietruszką.
Smacznego.
Będzie hałas i marudzenie 🤔😉 ponieważ zamiast soli dodałam maggi 🥰.
Ale jak dodam coś takiego raz na rok to mnie nie zabije 🤔 chyba 😁😘.
czwartek, 10 listopada 2022
Roladki schabowe z bigosem
Roladki schabowe z bigosem 😉.
Składniki:
2 plastry schabu
3-4 łyżki bigosu
Bułka tarta
Jajka
Sól pieprz do smaku
Olej do smażenia
Przygotowanie:
Schab traktujemy tłuczkiem 😉.
Następnie mięso doprawiamy solą i pieprzem.
Na górze układamy porcję bigosu i zwijamy w roladki.
Tak przygotowane mięso panierujemy w bułce tartej,jajku i znowu w bułce tartej.
Smażymy z dwóch stron.
Podajemy z ulubionymi dodatkami (frytki i sałatka)😉.
Może i dziwne połączenie 🤔 oraz dodatki ale to naprawdę było dobre😉.
Smacznego 😘.
Bułki z patelni
Bułeczki z patelni 🥰
Komu komu bo idę do domu😉😂😂🤔😁.
Miłego weekendu kochani 😘
Składniki:
1.5 szklanki ciepłej wody (300ml)
1.5 szklanki letniego mleka (300ml)
Opakowanie suchych drożdży
1 łyżka cukru (20g)
840g mąki
Łyżeczka soli
Przygotowanie:
Wszystkie składniki powyżej wymieszać w misce i gdy ciasto nie klei się do rąk przykryć ściereczką.
Odstawić na 40minut do wyrośnięcia.
Następnie posypać mąką i zagnieść do środka kilka razy.
Tak przygotowane ciasto podzielić na około 8-10 części.
Z ciasta uformować bułeczki (kulki), przykryć ściereczką lub folią i odstawić na 10minut.
Blat podsypać mąka i rozwałkować nasze ciasto na placek(ja nie wałkowałam a rozciągałam nasze bułeczki).
Piec na suchej patelni z 2stron na lekko brązowy kolor, często przewracając.
Gotowe🥰.
Kaśka swoją bułeczkę podałam dla siebie z roztopionym masłem z odrobiną oliwy,czosnku i koperku 🥰nie wolno mi no ale cóż jena bułeczka mnie nie zabije tak myślę 🤔😉.
Sebastian oczywiście takie były zajadał z potrawką z karczku 😁😂.
Smacznego kochani 🥰
niedziela, 6 listopada 2022
Zapiekana tortilla z białą kiełbasą.
U mnie jako tako 😉
Ostatnio Kaśka miała ochotę na białą kiełbasą, tylko jakoś gotowana lub pieczona trochę mi się przejadła 🤔😉.
Więc powstało coś takiego 🥰
Tortilla zapiekana z białą kiełbasą, serem i warzywami 😍.
Jak wam się podoba pomysł 😘.
Miłego dzionka 😘.
Składniki na 3-4 placki:
2 białe surowe kiełbasy (około 300g)
Biała kapusta (140g)
Średniej wielkości marchewka
Średniej wielkości cebula
Pomidor (120g)
Tortilla (3placki)
Ulubione przyprawy (pieprz, majeranek,kurkuma,przyprawa do mięsa mielonego)
Papryczka chilli według uznania
Olej
Mozzarella light (1sztuka)
Coś zielonego (pietruszka zielona, cebula zielona
Przygotowanie:
Marchew obieramy, myjemy i ścieramy na tarce o dużych oczkach.
Kapustą kroimy w piórka a następnie na mniejsze kawałki.
Cebulę oraz pomidory kroimy w kostkę.
Mozzarellę kroimy w plastry.
Pietruszkę siekamy a cebulkę kroimy na mniejsze kawałki.
Kiełbasę wyjąć z jelita i podzielić ją na mniejsze porcje.
Na patelni rozgrzać olej i podsmażyć cebulę.
Następnie dodajemy kiełbasę i chwilę smażymy.
Teraz czas na marchewkę a następnie na kapustę, wszystko dusimy kilka minut i dodajemy pomidory.
Doprawiamy do smaku chilli (można pominąć) i innymi przyprawami (nie dodawałam soli, ponieważ moja kiełbasa była już dość słona).
Dusimy na średnim ogniu przez około 15 minut.
Gdy warzywa będą miękkie i odparuje woda z patelni ,farsz przekładamy na tortillę układając go na środku i zamykamy go tworząc kopertę.
Tak przygotowane placki wkładamy do naczynia żaroodpornego.
Na górze tortilli układamy plasterki sera i wkładamy do nagrzanego na 180 stopni C. piekarnika, pieczemy ok 10-13minut.
Gdy ser się rozpuści wyjmujemy placki z piekarnika.
Posypujemy zieleniną, czerwoną ostrą papryką i gotowe.
Smacznego.
Kasza pęczak z kurczakiem.
Królik w sosie śmietanowo -koperkowym.
Królik w sosie śmietanowo -koperkowym 🥰.
Składniki:
100-150 ml śmietany 30%
Kropla oleju rzepakowego
4 łyżki masła
Sól i pieprz do smaku
Pęczek koperku
150 ml białego wina (Portada)
350 ml wywaru warzywnego
Cebula średniej wielkości
1 sztuka królika
Mąka do zagęszczanie sosu
Przygotowanie
Królika myjemy, osuszamy i dzielimy na mniejsze kawałki.
Każdy kawałek mięsa przyprawiamy solą i pieprzem, dokładnie wcieramy przyprawy w mięso.
W brytfance lub na patelni, rozgrzewam masło z odrobiną oleju.
Wkładam kawałki królika i rumienię je z każdej strony na mocnym ogniu.
Skórka powinna być brązowa.
Cały proces zajmie nam ok. 7 minut z każdej strony. Następnie wlewam wino, gdy odparuje (około 5minut) dodajemy posiekaną w kostkę cebulę.
Zalewamy wszystko wywarem warzywnym. Przykrywamy pokrywką, zmniejszamy ogień i dusimy około ok. 1,5 godziny.
Sprawdzamy raz na jakiś czas, czy jest wystarczająco dużo płynu, jeśli nie to trzeba w trakcie dolać odrobinę wywaru i zmniejszyć ogień.
Kiedy królik jest już miękki, wyjmujemy go z brytfanki, dodajemy koperek i chwilę gotujemy.
Do śmietany dodajemy mąkę, mieszamy i wlewamy do sosu.
To jest ten moment kiedy można doprawić sos do smaku.
Wkładamy ponownie królika i przykrywam na ok. 5 minut.
Mięsko gotowe.
Królika podałam w towarzystwie klusek śląskich i rukoli z dodatkiem buraków oraz pestek słonecznika.
Smacznego 🥰.
Sałatka z burakiem i marynowanym wędzonym serem.
2 śniadanie 😍 na szybko.
Sałatka z burakiem i marynowanym wędzonym serem typu włoskiego 🥰🥰🥰.
Miłego 🌞 dnia życzę 😘.
Składniki:
Mix sałat z kapustą i marchewką (około 50g)
Gotowany burak pokrojony dowolnie (1 średniej wielkości sztuka)
Marynowany ser +oliwa z zalewamy
Prażony słonecznik (łyżka)
Sezam (łyżeczka)
Sól
Przygotowanie:
Sałatę wykładamy na talerz,na górze układamy resztę składników.
Wszystko posypujemy ziarnami, doprawiamy i polewamy oliwą.
Smacznego.
Jak zrobić taki ser⬇️⬇️⬇️⬇️⬇️⬇️⬇️⬇️⬇️⬇️
https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=523108439826641&id=100063824672089
Jeśli nie posiadamy takiego sera i nie mamy jak go przygotować, możemy zamienić na fetę lub wędzone tofu 😉.
Boczniaki w tortilli .
Uwielbiam boczniaki czy to w sosie z makaronem czy smażone na patelni 😍😍😍😍.
Tym razem dodałam je do tortilli🥰🥰🥰.
Pycha 😋 miłego dnia kochani 😘.
Składniki:
Tortilla (razowa)
Sałata
Awokado według uznania
Papryka czerwona według uznania
Pomidor według uznania
Boczniaki całe opakowanie
Sól pieprz do smaku
Ziarna słonecznika
Mąka lub bułka tarta (mąka żytnia)
Jajko
Przygotowanie:
Awokado obieramy, wyjmujemy pestkę, kroimy w plastry.
Paprykę myjemy, osuszamy,kroimy w kostkę.
Boczniaki wyjmujemy z opakowania, myjemy osuszamy i obtaczamy w jajku oraz dowolnej panierce.
Smażymy na rozgrzanym oleju do uzyskania złoto brązowego koloru.
Po upieczeniu przekładamy na ręcznik papierowy.
Tortillę podgrzewamy a następnie układamy na niej sałatę, awokado, paprykę i boczniaki.
Wszystko posypujemy ziarnami słonecznika, doprawiamy i zwijamy w rulon.
Przed zwinięciem można dodać również jakiś sos np. czosnkowy.
Podajemy zaraz po przygotowaniu.
Smacznego 🥰