sobota, 14 stycznia 2023

Barszcz ukrai艅ski.


 Dzie艅 dobry 馃槝

Dzisiaj mam dla was Barszcz ukrai艅ski z przepisu mojej bardzo dobrej kole偶anki Ludmi艂y.

Jest przepyszny a nast臋pnego dnia jeszcze lepszy. Oczywi艣cie Kasia musia艂a jak zawsze doda膰 co艣 od siebie :-).

Mi艂ego dnia kochani馃槝 du偶o zdr贸wka, s艂onka i pyszno艣ci na sto艂ach 馃槝.


Sk艂adniki:

6 burak贸w 艣redniej wielko艣ci

(mog膮 to te偶 by膰 buraki w s艂oiku, cz臋sto tak robi臋 id膮c na 艂atwizn臋)

2 艣rednie marchewki

Pietruszka

1/2 selera

2 艣rednie ziemniaki

Gar艣膰 pokrojonej kapusty bia艂ej 

Koperek

S贸l i pieprz do smaku 

2 艂y偶ki octu

(je艣li u偶ywamy burak贸w w s艂oiku, octu ju偶 nie dodajemy)

6 szklanek wody

艢mietana 30% wed艂ug uznania


Przygotowanie:

Buraki zetrze膰 na du偶ych oczkach.

Marchew, pietruszk臋 oraz seler pokroi膰 w kostk臋.

Do garnka wk艂adamy warzywa zalewamy wod膮 i doprawiamy sol膮, pieprzem czy czego tam u偶ywacie 馃槈.

Gotujemy do momentu a偶 warzywa b臋d膮 p贸艂 mi臋kkie.

Teraz dodajemy pokrojone w kostk臋 ziemniaki oraz kapust臋 i dalej gotujemy.. 

Gdy warzywa s膮 ju偶 mi臋kkie dodajemy ocet, koperek,mieszam,chwil臋 gotujemy i dodajemy 艣mietan臋.

Je艣li jest potrzeba to doprawiamy zup臋 wed艂ug uznania.

艢ci膮gamy z pieca podajemy z jajkiem.

SMACZNEGO.


Warzyw musz膮 by膰 ca艂kowicie przykryte wod膮.

Brak komentarzy:

Prze艣lij komentarz