Dzie艅 dobry 馃槝
Dzisiaj mam dla was Barszcz ukrai艅ski z przepisu mojej bardzo dobrej kole偶anki Ludmi艂y.
Jest przepyszny a nast臋pnego dnia jeszcze lepszy. Oczywi艣cie Kasia musia艂a jak zawsze doda膰 co艣 od siebie :-).
Mi艂ego dnia kochani馃槝 du偶o zdr贸wka, s艂onka i pyszno艣ci na sto艂ach 馃槝.
Sk艂adniki:
6 burak贸w 艣redniej wielko艣ci
(mog膮 to te偶 by膰 buraki w s艂oiku, cz臋sto tak robi臋 id膮c na 艂atwizn臋)
2 艣rednie marchewki
Pietruszka
1/2 selera
2 艣rednie ziemniaki
Gar艣膰 pokrojonej kapusty bia艂ej
Koperek
S贸l i pieprz do smaku
2 艂y偶ki octu
(je艣li u偶ywamy burak贸w w s艂oiku, octu ju偶 nie dodajemy)
6 szklanek wody
艢mietana 30% wed艂ug uznania
Przygotowanie:
Buraki zetrze膰 na du偶ych oczkach.
Marchew, pietruszk臋 oraz seler pokroi膰 w kostk臋.
Do garnka wk艂adamy warzywa zalewamy wod膮 i doprawiamy sol膮, pieprzem czy czego tam u偶ywacie 馃槈.
Gotujemy do momentu a偶 warzywa b臋d膮 p贸艂 mi臋kkie.
Teraz dodajemy pokrojone w kostk臋 ziemniaki oraz kapust臋 i dalej gotujemy..
Gdy warzywa s膮 ju偶 mi臋kkie dodajemy ocet, koperek,mieszam,chwil臋 gotujemy i dodajemy 艣mietan臋.
Je艣li jest potrzeba to doprawiamy zup臋 wed艂ug uznania.
艢ci膮gamy z pieca podajemy z jajkiem.
SMACZNEGO.
Warzyw musz膮 by膰 ca艂kowicie przykryte wod膮.
Brak komentarzy:
Prze艣lij komentarz