Składniki:
2 średnie marchewki
1/2 czerwonej cebuli
1/2 czerwonej papryki
4 ząbki czosnku
Masło do smażenia warzyw
1-2 cm imbiru
800ml wywaru warzywnego
2 średnie pomidory malinowe
1 papryczka chili
1/2 puszki mleka kokosowego
Sól pieprz do smaku
1 łyżeczka kolendry ziarna
1 łyżeczka kminu rzymskiego
Makaron ryżowy
Przygotowanie:
Kolendrę i kmin umieścić w moździerzu i zgnieść na miazgę.
Marchew obieramy myjemy i kroimy w plastry.
Z papryki usuwamy gniazda myjemy osuszamy i kroimy w kostkę.
Imbir obieramy i ścieramy na tarce.
Cebulę kroimy w piórka.
Czosnek siekamy.
Pomidory kroimy w kostkę.
W garnku rozpuścić masło dodać marchew czosnek cebulę i paprykę chwilę smażymy.
Następnie dodajemy przyprawy mieszamy i jeszcze chwilę smażymy.
Dodajemy pomidory oraz wywar.
Zagotować i gotujemy na średnim ogniu pod przykryciem około 15-20minut.
Ściągamy pokrywkę doprawiamy jeśli potrzeba i wszystko miksujemy na gładki krem.
Dodajemy mleko kokosowe i zagotować.
Możemy podać z ryżem pieczywem groszkiem ptysiowym grzankami lub tak jak u mnie z makaronem ryżowym.
Posypujemy pietruszką pieprzem i gotowe.
SMACZNEGO
Warzywa kroimy jak tam chcemy i tak wszystko zostanie zmiksowane.
Zupka wyszła dość pikantna.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz