U Kasi na stół dziś wjechało takie oto puree z ziemniaka jabłka topinamburu oraz orzechów :-) idealne do kaczki. Świetnie też smakuje w towarzystwie wątróbki.
350-400g topinamburu pokrojone w dużą kostkę
3średnie ziemniaki
1/2 jabłka
5g orzechów włoskich ( taka garść)
100g masła
Łyżka cytryny
sól i pieprz do smaku
Topinambur obrać umyć pokroić i zostawić na 5 minut w zimnej wodzie z łyżka cytryny. Jabłko obrać i pokroić. Ziemniaki obrać umyć pokroić.
W średnim rondelku zagotuj wodę wrzuć topinambur jabłka ziemniaki i gotujemy przez 15-20 minut do miękkości. Odcedź i odstaw na chwilę. Następnie dodajemy do środka orzechy masło przyprawy i miksujemy na gładko.
Jeśli jest potrzeba doprawiamy lub dodajemy masła( można mniej lub więcej jak kto lubi). Podajemy z ulubionymi dodatkami. SMACZNEGO
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz