poniedziałek, 1 maja 2017

Śląskie Makrony

Małe co nieco do kawy.
Dziś ulubione ciastka mojej babci Anny czyli Śląskie Makrony.  Ciasteczka które przeważnie gościły podczas odpustów na śląskich stołach.

Składniki:

3 białka
120g cukier puder
150g bułki tartej
olejek waniliowy lub migdałowy 4-5 kropelek

Przygotowanie:

Białka ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodajemy cukier puder i dalej chwilę miksujemy. Wsypujemy bułkę tartą mieszamy drewnianą łyżką pod koniec dodajemy olejek. Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia wykładamy kupki ciasta. Pieczemy w 180st przez około 15 minut aż delikatnie zaczną się rumienić. SMACZNEGO


Ja dodałam cukru połowę bo dla mnie to za dużo:-)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz