poniedziałek, 1 maja 2017

Jajka nadziewane oliwkami

Gotowane jajka na miękko faszerowane oliwkami i nie tylko. To ciekawa i pyszna propozycja na śniadanie .

Składniki:

4 jajka
4 zielone oliweki
Mały kawałek papryki czerwonej
1 plasterek boczku lub szynki
1 kromka białego chleba
Oliwa z oliwek
Ocet winny ( można pominąć)
Sól i pieprz
Coś zielonego na górę pietruszka szczypiorek itd

Przygotowanie:

Do garnka wkładamy jajka i gotujemy je w osolonej wodzie z dodatkiem kilku kropli octu przez 4 minuty. Gdy jajka się gotują przygotowujemy farsz. Oliwki boczek oraz paprykę drobno posiekać i wymieszać je z 2 łyżeczkami oliwy i czarnym świeżo mielonym pieprzem. Chleb pokroic na bardzo małe kosteczki i usmażyć na złoty kolor. Następnie osuszyć na papierowym ręczniku.
Jajka wkładamy do kieliszków.  Czubek jajka odcinamy za pomocą noża( teraz musimy wydrążyć dziurę tak żeby dostać sie do płynnego żółtka. )Posypujemy solą i pieprzem. Środek wypełniamy mieszanką z oliwek papryki oraz boczku. Na wierzchu układamy grzanki. Wierzch posypujemy pietruszką. SMACZNEGO

Zamiast zielonych oliwek można użyć czarnych lub je wymieszać. Grzanki można też wcisnąć na spód pod farsz wciskając je delikatnie w żółtko.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz