Dziś na tapecie Kluski Śląskie a raczej co z nich idzie zrobić
I tak na szybciutko przed obiadem prezentuje Uśmiechnięte buźki 😍
Dzieciaki je pokochają
Nie znam dokładnych proporcji na kluchy bo u mnie nigdy się ich według proporcji nie gotowało
Składniki:
Ziemniaki
Mąką ziemniaczana
Łyżka masła na ok 600g ziemniaków
Sól
Przygotowanie:
Ziemniaki obieramy gotujemy i przez praskę
Następnie dodajemy masło i czekamy aż troche ostygną.
W garnku dzielimy ziemniaki na 4części
Jedna część wyciagamy i na jej miejsce sypiemy mąki ziemniaczanej zagniatamy ciasto.
Na blacie kuchennym rozkładamy papier do pieczenia i układamy na nim ciasto (w ten sposób nie będzie ono lepić się do baletu) Przykrywamy drugim papierem i wałkujemy na ok 1cm grubości
Kieliszkiem wycinam kółka a następnie patyczkiem pałeczkę lub słomka formuje oczka i usta
Pieczemy na głębokim oleju do zrumienienia podajemy z ketchupem lub u mnie sos czosnkowy dla męża 😍SMACZNEGO
Uśmiech można też wyciąć np dociskając łyżkę ☺
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz