czwartek, 11 maja 2017

Nadziewany chlebek

Nadziewanych chlebów jest pełno i to z różnymi dodatkami
Wiec zrodził się pomysł zrobienia takiego oto chlebka
Nadziewanego pastą jajeczną szynką i warzywami :-) 
 Polecam

Składniki:
1 chleb (u mnie żytni)
3 duże jajka
Kawałek ogórka i papryki czerwonej(około po 2cm)
Szczypiorek według uznania
1 płaska łyżka majonezu
50ml wody
1 porządna łyżka żelatyny
1 duży plaster szynki 

Przygotowanie:
Jajka gotujemy na twardo studzimy obieramy i wkładamy do blendera. Siekamy dosłownie chwilę( jajka mają mieć konsystencję pasty ale nie ciapy najlepiej jakby miały widoczne kawałki) można też zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Dodajemy majonez ogórek paprykę szczypiorek doprawiamy do smaku. Do kubka wlać gorącą wodę i rozpuścić żelatynę( jest to dość trudne w tak małej ilości wody dlatego też kubek włożyłam do garnka i robiłam to w tak zwanej kąpieli wodnej). Wlewamy do pasty i mieszamy. Z chleba odcinamy górę około cm wycinamy na około i wyciągamy miąższ zostawiamy okolo cm od skórki. Następnie wkładamy pastę do połowy . Z szynki robimy rulon i wkładamy go do środka . Dodajemy resztę pasty smarujemy cienko całą górę pastą(aby chleb podczas krojenia nam sie nie rozpadł) i zamykamy. Zostawiłam na noc do zastygnięcia. Górę oraz boki do nacięcia smarujemy cienko majonez posypujemy papryką i szczypiorkiem. SMACZNEGO 

Mam nadzieję że pomysłu wam się podoba :-) bo nie dość że fajnie wygląda to jeszcze smaczne.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz