Nie masz pomysłu na czerstwy chleb.
Zrób ciasto.
Jak wiecie nie lubię wyrzucać jedzenia a tym bardziej chleba.
Znalazłam juz kilka pysznych przepisów z wykorzystaniem starego pieczywa ale ten mnie mega zaskoczył.
Ciasto chlebowe z wiśniami.😍
Składniki:
200 g wiśni bez pestek + do dekoracji
125 g pokruszonego czerstwego chleba
4 duże jaja
100 g cukru
1łyżeczka cukru waniliowego
3mielone goździki
2łyżki kokosu
1łyżka migdałów
Przygotowanie:
Czerstwy chleb zmielić razem z goździkami (u mnie rozdrabniacz )
Piekarnik nagrzac w między czasie do 180 st.
Formę wyłożyć papierem do pieczenia. Teraz zabieramy sie za przygotowanie babki.
Jajka ubijamy z cukrem nastepnie dodać goździki z pokruszonym chlebem migdały i kokos wymieszać .
Ciasto przelewamy do formy i do środka po wciskać wisnie .
Pieczemy około 50 minut na najniższym poziomie w piekarniku.
Sprawdzić patyczkiem czy ciasto jest upieczone.
Po upieczeniu zostawiamy ciasto w formie na 10 minut po tym czasie wyłożyć i wystudzić.
Zimne ciasto posypać cukrem pudrem i udekorować pozostawionymi wiśniami.
SMACZNEGO.
Najlepsze w tym jest to że była to mieszanka chlebów (pszenny żytni i bułka bagietka) oprócz bagietki wszystko na zakwasie.
Nigdy bym się nie zorientowałam ze to z chleba.
Ciasto praktycznie samo się robi.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz