Karczek dojrzewający pachnący czosnkiem.
Bardzo gorąco polecam takie wędliny przygotować samemu w domu. Można w ten sposób zrobić również szchab oraz szynkę.
Składniki:
1.2-1.5 kg ładnej karkówki wieprzowej bez kości
1/3-1/2 szklanki cukru(u mnie1/3)
18g peklosoli na kg mięsa
1 czubata łyżeczka czosnku granulowanego
1 łyżeczka pieprzu czosnkowego
1 ząbek czosnku
Przygotowanie:
Mięsko myjemy dokładnie osuszamy przy pomocy ręcznika papierowego pozbywamy sie nadmiaru tłuszczu i błon. Następnie karczek obtoczyć dokładnie w cukrze i przełożyć do miski (u mnie pojemnik na żywność ) tak przygotowane mięso wkładamy do lodówki na 36 godz. Po tym czasie w misce powinno być dużo płynu. Płyn wylewamy a pojemnik należy umyć. Karczek dokładnie myjemy osuszamy i nacieramy dokładnie solą nie pomijamy żadnego miejsca. Przekładamy do pojemnika i znowu ląduje w lodówce na 36 godz. Następnie powtarzamy czynności czyli płyn wylać umyć formę dokładnie umyć mięso z soli i bardzo dokładnie osuszyć.Czosnek drobno posiekać i rozmiażdżyć za pomocą noża wymieszać z pieprzem i czosnkiem granulowanym. Dokładnie osuszone mięso nacieramy mieszanką czosnkową i wkładamy do pończochy. Pończochę należy zawiązać i powiesić na haku w suchym przewiewnym i ciepłym miejscu. Karczek powinien być gotowa już po 4 dniach jednak u mnie wisiał tydzień. Taką szyneczke dojrzewająca z karczku lub innych mięs przechowujemy w lodówce. SMACZNEGO
Suszenie mięsa po myciu jest bardzo ważne jeśli źle to zrobimy mięso może zacząć pleśnieć . Natomiast peklosól nadaje ładny kolor i konserwuje mieso podobnie jak cukier
ponadto chroni przed zatruciem jadem kiełbasianym . Ja 2razy dziennie przywracałam mięso.
Czyli cukier nie wpływa na smak mięsa? A jak długo można przechowywać!
OdpowiedzUsuńMoim zdaniem nie ale dużo osób mówi że szynki przygotowane w ten sposób są słodkie. Jak długo przechowywać nie wiem ponieważ u mnie jest zjedzona do 3-4dni :-) za chwilę wstawię drugi przepis na schab dojrzewający tam nie czuć cukru wcale.
OdpowiedzUsuń