niedziela, 14 maja 2017

Schab dojrzewaj膮cy



Schab z po艅czochy 馃槏
Kto nie robi艂 musi spr贸bowa膰 

Sk艂adniki:
1 kg schabu bez ko艣ci, najlepiej w膮ski, d艂ugi kawa艂ek
30g peklo soli
1/2 艂y偶eczki 艣wie偶o zmielonego czarnego pieprzu
2 艂y偶ki suszonego majeranku
1 艂y偶ka tymianku suszonego
1 艂y偶eczka rozmarynu 
1/2 艂y偶eczki czubricy 
1 艂y偶ka cukru
5 z膮bk贸w czosnku (przeci艣ni臋tych przez prask臋)
6 szt ziela angielskiego
5 szt ja艂owca
3 li艣cie laurowe


Przygotowanie:
 Majeranek, tymianek, rozmaryn, ziele angielskie i ja艂owiec utrze膰 przez chwile w mo藕dzierzu lub zgnie艣膰 na desce. Doda膰 pokruszony li艣膰 laurowy, s贸l, pieprz, cukier i czosnek. Wszystko wymiesza膰. Schab umy膰 dok艂adnie osuszy膰  i natrze膰 mi臋so marynat膮 z ka偶dej strony.  W艂o偶y膰 do naczynia z pokrywk膮 (u mnie pojemniki na 偶ywno艣膰 ) i w艂o偶y膰 do lod贸wki na 5 dni. Dwa razy dziennie mi臋so obraca膰 i odlewa膰 wod臋. Po 5 dniach mi臋so wyj膮膰 i w艂o偶y膰 do po艅czochy, zwi膮za膰 na gorze i powiesi膰 w suchym, przewiewnym ciep艂ym miejscu. Mi臋sko  zostawi膰 do wyschni臋cia na 5 dni. Po tym czasie wyci膮gn膮膰 z po艅czochy i zajada膰 馃槏SMACZNEGO 

Pokrojony cieniutko na maszynce smakuje najlepiej

Przyprawy mo偶na zmienia膰 wed艂ug upodoba艅. U mnie dodatkowo jeszcze ziarna kolendry kilka sztuk.
Danie pachn膮ce zio艂ami 4

Brak komentarzy:

Prze艣lij komentarz