środa, 3 maja 2017

Kurczak w cieście francuskim

Mój mąż jest fanem kurczaka 
 Uwielbia w prawie każdej postaci
Jednak ta wersja przypadła mu do gustu najbardziej
Polecam
Kurczak w cieście francuskim :-).


Składniki:

Opakowanie ciasta francuskiego
Pierś z kurczaka
8 średnich pieczarek
6 plasterków sera
4 pomidory koktajlowe
Pół czerwonej cebuli
Czosnek według uznania (1ząbek)
Kilka ziaren kolendry (10szt.)
Pieprz sól
Czosnek w kostce 
2 duże łyżki sosu pomidorowego
Majeranek
Papryka ostra
Mleko lub jajko do posmarowania ciastka



Przygotowanie:

Ciasto francuskie przekroić na pół. 
Pierś z kurczaka umyć osuszyć przekroić na pół. Pieczarki umyć zetrzeć na tarce usmażyć razem z cebulą i czosnkiem na łyżce masła . Doprawić wszystko ziarnami kolendry czosnkiem w kostce solą i pieprzem przestudzić. Na ciasto układamy łyżkę sosu pierś z kurczaka przyprawy sól pieprz pieczarki ser plastry pomidora.


 Z jednej strony ciasto nacinamy co 1.5centymetra i zamykamy. Najpierw strona bez nacięcia brzegi do środka i zamykamy żeby się nie rozwoliło podczas pieczenia. Następnie strona w paseczki układamy jeden na drugi mocno dociskamy .

 Mleko mieszamy z majerankiem i smarujemy wierzch ciasta posypujemy papryką i zapiekamy 150 st. około 30min. SMACZNEGO  

Podajemy z ulubionymi dodatkami u mnie sałatka z kapusty pekińskiej. Sos można zrobić swój pomidory ja dziś poszłam na łatwiznę no cóż taki dzień :-).
 Tak że nie krytykujemy że sos kupny tylko jeśli nam się to nie podoba robimy z świeżych pomidorów :-)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz