czwartek, 4 maja 2017

Smażona kiełbasa wyglądającą jak szyszka

 Jak upiec kiełbasę z cebulką wie chyba każdy. Ale jak ją tak ładnie naciąć aby po upieczeniu miała kształt szyszki to chyba już nie :-) . W każdym razie ja od niedawna dopiero tak przygotowuję kiełbasę. Świetnie się prezentuje z grilla piekarnika jak i z zwykłej patelni. 
U mnie dziś kiełbasa z cebulą zrobiona właśnie na patelni :-)  

Składniki: 

Kiełbasa
Cebula
Sól
Pieprz
Dowolna ilość

Przygotowanie:



Zaczynamy od nacięcia kiełbasy ukośnie w odstępach około pół centymetra na całej jej powierzchni do okoła


A następnie w poprzek by powstało coś na wzór szachownicy.
Nacięcia nie mogą być głębokie

Tak przygotowaną kiełbasę pieczemy na grilu w piekarniku lub na patelni. 


Na patelnię dodajemy masło lub olej układamy kiełbasę i smażymy do momentu aż nie zacznie nabierać brązowego koloru. Po około 5-7 minutach bo tyle mniej więcej to trwa obracamy kiełbasę na drugą stronę. Dodajemy pokrojoną w piórka cebulę sól pieprz mieszamy. Gdy wszystko jest już gotowe wykładamy na talerz.



Podajemy w towarzystwie chleba lub tak jak u mnie grzanek z jajkiem sadzonym. Takie kanapki robiła nam mama gdy byłam mała . Pychotka polecam serdecznie i jeśli zdecydujecie się na to danie życzę SMACZNEGO.

Niestety nie pamiętam u jakiej pani widziałam tak pięknie przygotowaną kiełbasę.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz