niedziela, 14 maja 2017

Żeberka nadziane serem

Kochani dziś u mnie w kuchni totalna nowość czyli żeberka nadziane. 
Coś nowego innego i mogę powiedzieć że nawet dobrego :-) 
Jeśli podamy takie mięsko w towarzystwie sosu słodko-kwaśny wtedy rewelacja.
Zapraszam do spróbowania może i wam takie połączenia przypadnie do gustu.


Składniki:
Żeberka wieprzowe dowolna ilość
(u mnie 600g)
Marchewka
Pietruszka
Kawałek selera
Kawałek pora
Sól pieprz( lub vegeta kto co lubi)
 Ser (na tą ilość 150g)
2 jajka
Mąka
Tarta bułka


Przygotowanie:
Żeberka myjemy dzielimy na porcje wkładamy do garnka.
 Marchew pietruszkę seler obieramy myjemy i dodajemy razem z porem do mięsa. 
Zalewamy wodą tyle żeby przykryć wszystkie składniki doprawiamy do smaku kto co lubi (u mnie vegeta) i gotujemy do miękkości.
Ja użyłam szybkowaru więc zajęło mi to dosłownie chwilę.


Po ugotowaniu mięso studzimy.
Ser kroimy w dość grube paski .
Teraz najtrudniejsza czynność czyli wyjęciu kości z mięsa nie robiąc dziury :-) .
Gdy tą czynność mamy już zrobioną to na miejsce kości wkładamy ser.


Tak przygotowane mięso doprawiamy i odkładamy na 15 min do lodówki. Następnie obtaczamy w jajku i tartej bułce najlepiej 2razy (chodzi o to aby ser podczas pieczenia nie wypłyną).


Smażymy na patelni z dwóch stron na złoto brązowy kolor.
Podajemy z ulubionymi dodatkami oczywiście u mnie frytki z piekarnika oraz sałata z śmietaną.


SMACZNEGO.

Polecam sos słodko-kwaśny do tego dania.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz