Danie które robimy bardzo często w naszych domach podane trochę inaczej.
Zamiast gotować żur może zapiec go w piekarniku. Polecam smakuje tak samo ale moimi zdaniem to ciekawsza forma podania.
Składniki:
2 średnie ziemniaki
1/2 marchewki
1 średnia mała cebula
2 ząbki czosnku
2 białe kiełbasy surowe
1/2 opakowania barszczu białego lub żurku
200-250 ml wody
Majeranek
Jajka
Przygotowanie:
Kiełbasę obieramy z jelit i rozdrabniamy.Jajka gotujemy na twardo. Ziemniaki oraz marchewkę myjemy obieramy i kroimy w talarki. Cebulę kroimy w piórka.
Na spód układamy ziemniaki na to marchew cebulę czosnek i białą kiełbasę wszystko przykrywamy ponownie ziemniakami marchewką cebulą oraz czosnkiem.
Do miski dodajemy wodę pół opakowania zupy w proszku i mieszamy. Zalewamy foremkę przygotowaną mieszanką tak żeby była na równi z ziemniakami może ciut wiecej. Posypujemy majerankiem dość obficie.
Przykrywamy naczynie i wkładamy do nagrzanego piekarnika na 180st. Pieczemy 40-50 minut po czym ściągamy folię i zapiekany jeszcze 10 minut. Zapiekankę kroimy na mniejsze porcje podajemy na talerzu głębokim z gotowanym jajkiem i koniecznie do tego rzeżucha. SMACZNEGO.
Kiełbasy oczywiście może być więcej jak kto lubi. W ten sam sposób można też zrobić barszcz biały :-).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz