czwartek, 8 czerwca 2017

Smalec smak dzieciństwa

Dziś kochani naszło mnie na zrobienie smalcu.
 Mój ojciec taki robił gdy byłam mała. Wystarczy posmarować chleb i oprócz ogórka nie chce nic wiecej. 
Smalec według Zielińskich😜

Składniki:
0,5 kg Słoniny
1 -2 Cebule
3 -4ząbki Czosnku ( jak ktoś lubi można wiecej )
Kiełbasa np toruńska ( kawałek można też wykorzystać mięso z zupy)
Sól pieprz majeranek tymianek 

Przygotowanie:
Słonine mielimy i wytapiamy tłuszcz w garnku . 
Cebulę czosnek kiełbasę kroimy w kostkę. Gdy tłuszcz się wytopi skwarki się zrumienią  i będą chrupiące dodajemy kiełbasę.
 Smażyć chwile aż  nabierze koloru ( uważać by nie spalić). 
Dodajemy cebulę z czosnkiem smażymy minutę i wyłączamy gaz mieszamy . Nastepnie  dodaję sól pieprz zioła wszystko jeszcze raz mieszamy przelewamy do słoiczków lub misek. 
Studzimy w lodówce.  SMACZNEGO 

Do tak przygotownego smalcu polecam świeżo upieczony chlebek i ogórek kiszony lub konserwowy . Niebo w gębie. 😍 Jak pierwszy raz mężowi przygotowałam tak smalec był w szoku . Kiełbasa zapytał? No ale jak spróbował to innego już nie chce. Świetnie też sprawdza się do polewania np. pierogów.

Przepis na chleb z garnka
http://kasiapichci.blogspot.com/2017/06/chleb-z-gara.html?m=1
Ratujmy klasyki

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz