czwartek, 8 czerwca 2017

Chleb z gara

Nie ma to jak swojski chlebek馃槏 PYSZNO艢CI

Przygotowanie:
Wieczorem wsypujemy do miski 3/4 kg m膮ki (typ650 u mnie dzi艣 mieszane m膮ki 500g pszennej 250 razowej)
do tego 7g suchych dro偶d偶y
+ ok 1/2 litra letniej wody
艂y偶k臋 oleju
1艂y偶eczka soli
Wszystko razem zamiesza膰 艂y偶k膮 i przykry膰 foli膮 spo偶ywcz膮 wstawi膰 na noc do lod贸wki. Rano podsypa膰 m膮k膮 blat i mo偶na doda膰 ulubione dodatki(ziarno s艂onecznika otr臋by cebule pra偶on膮 ) dos艂ownie zagnie艣膰 dwa razy i odstawi膰 do wyro艣ni臋cia ok 30-40min. Nagrza膰 piekarnik razem z garnkiem i pokrywk膮 ( byle by nie mia艂 plastikowych r膮czek ) na 220st do gor膮cego garnka wrzuci膰 wyro艣ni臋te ciasto posypa膰 m膮k膮 otr臋bami i nakry膰 pokrywk膮 wstawi膰 z powrotem do piekarnika i piec 200st ok 35 min potem odkry膰 pokrywk臋 i piec jeszcze 20 min. SMACZNEGO

Rewelacja uwielbiam ten chlebek
Polecam do takiego 艣wie偶ego chlebka smalec w艂asnej roboty :-)
http://kasiapichci.blogspot.com/2017/06/smalec-smak-dziecinstwa.html?m=1
Lub past臋 z sera feta
http://kasiapichci.blogspot.com/2017/06/pasta-z-sera-feta.html?m=1
Albo pasta z awokado i makreli
http://kasiapichci.blogspot.com/2017/04/pasty-i-smarowida.html?m=1

Brak komentarzy:

Prze艣lij komentarz