Ostatnio przyszła mi ochota na wątróbkę.
A że dawno nie było no to zrobiłam.
Tak przygotowaną zawsze zajadałam w domu rodzinnym.
Mama wiedziała co dobre :-)
Składniki:
0.5 kg wątróbki wieprzowej
Cebula według uznania
(2 średniej wielkości + mniejsza czerwona)
Mąka
Smalec lub olej
Sól pieprz do smaku
Przygotowanie:
Wątróbkę myjemy osuszamy kroimy na mniejsze kawałki około 0.5cm.
Następnie traktujemy tłuczkiem do mięsa
( aby wątróbka przy rozbijaniu tłuczkiem nie pryskała wsadzam ją do woreczka śniadaniowego lub owijam folią spożywczą.
Ta czynność sprawi że kuchnia będzie czysta :-) )
Ta czynność sprawi że kuchnia będzie czysta :-) )
Teraz do miseczki dodajemy mąkę i każdy jednen kawałek obtaczamy .
Tak przygotowaną wątróbkę smażymy na rozgrzanym tłuszczu do miękkości.
Cebulę kroimy w piórka i smażymy na złoty kolor.
Wszystkie składniki łączymy razem chwilę jeszcze smażymy aby smaki przeszły i dopiero teraz doprawiamy solą i pieprzem.
SMACZNEGO.
ojj ja też dawno nie robiłam. Zrobiłaś mi smaku
OdpowiedzUsuńTo idealny pomysł na piątkowy obiad.
OdpowiedzUsuńMi smaka zrobiła koleżanka :-)