sobota, 29 lipca 2017

Domowy majonez

Majonez bardzo często używamy do sałatek jajek lub jako dodatek do kanapek.
A może by tak zrobić go samemu w domu.
Polecam.

Domowy majonez :-) 

Składniki:
2 żółtka
Szklanka oleju słonecznikowego
Pół łyżeczki soli
Łyżeczka soku z cytryny (lub octu winnego)
1/3 łyżeczki cukru
2 łyżeczki ostrej musztardy
Pieprz do smaku


Przygotowanie:
Do miski wbijamy żółtka dodajemy resztę składników (oprócz oleju) i całość dokładnie mieszamy za pomoc miksera na najniższych obrotach.
Cienkim strumieniem dodajemy do masy jajecznej olej i zwiększamy obroty. Mieszamy do momentu aż majonez wchłonie cały olej i uzyska jednolitą kremową konsystencję. 
Gdy jest już gotowy przekładamy do słoika i wstawiamy do lodówki.
SMACZNEGO

By domowy majonez się udał wszystkie składniki powinny najlepiej mieć temperaturę pokojową. Przed użyciem trzeba jajka dokładnie umyć lub sparzyć.

2 komentarze:

  1. zrobiłam i jest rewelacyjny i co najważniejsze-jest prosty !!! dziękuję za ten przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Nie ma za co polecam też inne przepisy.
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń