piątek, 28 lipca 2017

Śledzie a'la matias z pieczarkami w pomidorach.

Śledzie a'la matias z pieczarkami w pomidorach. 

Składniki:
6 płatów śledziowych
300 g pieczarek
2 średnie cebule
3 łyżki passaty pomidorowej
1/4 łyżeczki startej gałki muszkatołowej
Sól,
2 listki laurowe
Pieprz najlepiej świeżo mielonego
Łyżeczka cukru
3 łyżki oleju do smażenia

Przygotowanie:
Śledzie moczymy do momentu aż stracą mocno słony smak.
Płuczemy odsączamy i kroimy w paseczki około 1-2cm.
Pieczarki myjemy osuszamy i kroimy w talarki cebulę w piórka i smażymy  na oleju do zrumienienia.
Doprawiamy solą pieprzem gałką i przecierem oraz dodajemy pozostałe przyprawy. Dusimy chwilę pod przykryciem. Następnie studzimy i łączymy z pokrojonymi śledziami. Układamy w słoiku i na minimum 24 godz. do lodówki. SMACZNEGO

Zamiast passaty można użyć zwykłego przecieru.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz