wtorek, 11 lipca 2017

Kulki ryżowe

Kulki ryżowe z białą kiełbasą to świetny pomysł na małą przekąskę.

Składniki:
200g ryżu 
100g startego sera
1jajko
Biała kiełbasa lub inny dodatek np. Salami kurczak wędzony szynka kto co lubi
Tarta bułka 
Sól pieprz 

Przygotowanie:
Ryż gotuje w osolonej wodzie około 15min następnie zdejmuje z gazu i pod przykryciem zostawiam na jakieś 10-15min (robię podobnie jak do sushi ryż luz nie w woreczku ). Gdy ryż jest miękki ale nie rozgotowamy dodaje ser pokrojoną kiełbasę przyprawy(u mnie vegeta) mieszamy i na sam koniec do lekko ostudzonej masy jajko. Po chwili formuje kulki i obtaczamy je w tartej bułce.


Smażymy na oleju na złoty kolor. 
Układamy je na ręczniku papierowy aby wchłoneły nadmiar tłuszczu.
SMACZNEGO 

Pamiętajmy na szklankę ryżu 2 szklanki wody.
Ważne też jakiego ryżu używamy najlepiej taki co się będzie dobrze kleić.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz