niedziela, 17 września 2017

Ciasteczka z tartej bułki

Kochani dziś mam dla was przepis na pyszne i dość ciekawe ciasteczka.
Nie miałam mąki więc kolejny raz powstało coś słodkiego z starego pieczywa.
Ciastka coś na wzór ciasta z chleba z wiśniami ale wzbogacone o kakao i orzechy.
Wyszło pysznie polecam brzegi są pysznie chrupiące a środek miękki.


Składniki:
200 g bułki tartej
3 łyżki cukru (w orginale 90g)
2 jajka
3 łyżki mleka
4 łyżki oleju rzepakowego
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
1-2 łyżki posiekanych orzechów pekan lub włoskich
2-3 łyżki kakao
Dodatkowo wiśnie w spyrytusie lub z kompotu  ( u mnie takie i  takie ok. 20 szt)



Do miski dodajemy jajka cukier i chwilę ubijamy.
Następnie dodajemy mleko olej kakao orzechy oraz proszek do pieczenia chwilę jeszcze ubijamy. Gdy składniki są wymieszane dodajemy tartą bułkę posiekane wiśnie  i wszystko energicznie mieszamy.
Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzewamy do 160 stopni .
Łyżeczką nabieramy ciasto a następnie w dłoniach formujemy kulkę wielkości orzecha włoskiego na koniec spłaszczamy ją dłonią lub łyżka i ładnie formujemy okrągłe ciasteczka nie mogą być grubsze niż 1 cm.
Układamy na blaszce i pieczemy ok. 10 minut. Kiedy ciastka się upieką piekarnik wyłączyć i  pozostawić w nim ciasteczka aż do wystudzenia.
Warto jednak kontrolować czy na pewno nic się nie dzieje. Następnie posypujemy cukrem pudrem . SMACZNEGO




Wiśni można pominąć a dodać np. migdały lub więcej orzechów.

2 komentarze:

  1. Nigdy nie wpadłabym na to, że można upiec ciastka z tartej bułki.
    Super pomysł!

    OdpowiedzUsuń
  2. Dziękuję ja bardzo lubie te ciasteczka piekłam już też ciasto z wisniami fajny pomysł na wykorzystanie resztek starego pieczywa. Polecam też ciastka Śląskie makrony to takie ciastka z odpustu właśnie z tartej bułki😊pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń