sobota, 16 września 2017

Żebroczka

To regionalna potrawa kuchni Śląskiej  konkretnie pochodzi ona z Wisły.



Legenda głosi że żebrak który ponoć przygotował tą potrawę chodził on od domu do domu by zebrać jakieś pożywienie gdy zaś udało mu się zdobyć kilka produktów to zrobił on właśnie taką zapiekankę.
Potrawa trochę przypomina inne ziemniaczane specjały z różnych regionów kraju takie jak babka ziemniaczana czy kiszka.  

Składniki:
1,5 kg ziemniaków
3/4 szklanki ryżu
0,5-0,8 kg boczku wędzonego mięsa kiełbasy lub słoniny (u mnie 350g boczku wędzonego 270g kiełbasy łowieckiej oraz resztki z lodówki ) 
450 ml gorącego mleka
Sól pieprz kminek majeranek
Cebula
2-4 ząbki czosnku




Przygotowanie:
Ziemniaki obieramy myjemy i ścieramy na tarce o drobnych oczkach. 
Ryż ugotować i odcedzić. 
Cebulę obieramy kroimy w kostkę i zrumienić na patelni wszystko dodać do ziemniaków. 
Następnie na tej samej patelni smażymy boczek kiełbasę czy co tam mamy. 
Razem z tłuszczem dodać do ziemniaków. 
Teraz czas na ryż i gorące mleko oraz  zgniecione ząbki czosnku.
Wszystko doprawić według uznania solą  pieprzem dodać kminek i łyżeczkę majeranku.
Ja również dodałam pieprz czosnkowy.
Całość wymieszać i wylać na blaszkę. 
Zapiekać w 200 stopniach przez około 60 minut aż brzegi staną się chrupiące, a całość nabierze złoto brązowego koloru.
SMACZNEGO.


Mięso do tej potrawy powinny być odpowiednio tłuste co zapewni potrawie odpowiednią konsystencję. Spotkałam się też z tym że co poniektórzy używają do tej potrawy oprócz boczku również mięsa z rosołu .
Uważajmy z solą ponieważ wędliny które używamy do tej potrawy są już dość słone.
Jeżeli chodzi o pieczenia trzeba je kontrolować w oryginalnym przepisie czas pieczenia to 70-90 min. U mnie zapiekanka po 60min. była gotowa .


Kto był chociaż raz w Wiśle to zna tego misia.
Miś oraz fontanna znajdują się w parku niedaleko centrum.


Kuchnia krajów słowiańskich 2017

Danie inspirowane podróżą 3 Danie inspirowane podróżą 3

18 komentarzy:

  1. uwielbiam takie banalne przepisy :) Czasami trzeba coś na szybko albo z ograniczonym budżetem... a liczy się efekt! pyszności

    OdpowiedzUsuń
  2. Skusiła mnie bardzo oryginalna nazwa potrawy:) Muszę męża podpytać, czy zna "żebraczkę", bo pochodzi z okolic Wisły;) Tam faktycznie łączą ziemniaki z ryżem;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mnie właśnie w Wiśle karmiono za dziecka taką potrawą. Ostatnio babcia mi o niej przypomniała. Wiec postanowiłam ją przygotować.
      Polecam

      Usuń
  3. Robiłam nie raz ��ja dodaje jeszcze "szpyrki" takie jak do placków,listek laurowy i ziele angielskie i troche kaszy ��Jestem z Wisły��

    OdpowiedzUsuń
  4. No właśnie słyszałam że ryż można zastąpić kaszą następnym razem tak zrobię ☺ dziękuję

    OdpowiedzUsuń
  5. Witam w akcji "Kuchnia Krajów Słowiańskich 2017".
    Rewelacyjny regionalny przepis, do tego podparty legendą.
    Nigdy nie łączyłam ziemniaków z ryżem. Nawet nie wiedziałam, że tak można. :) Będę musiała kiedyś spróbować tego połączenia i przepis na "Żebroczkę" idealnie się do tego nadaje.
    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Też jestem z Wisły. Gdy przeczytałem nazwę tej potrawy: "żebraczka" to parsknąłem śmiechem! Ta potrawa nazywa się ŻEBROCZKA !!!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To samo mialam wlasnie pisać.

      Usuń
    2. No właśnie wiem napisałam tak na początku żeby wszyscy zrozumieli ale później zmieniła jednak w nagłówku juz tak zostało no cóż przynajmniej ktoś sie posmieje z mojego błędu😝

      Usuń
    3. A dwa jeśli się wejdzie w opis to nazwa jest poprawna☺

      Usuń
  7. Bardzo podoba mi się ta potrawa, bo przypomina babę ziemniaczaną z Podlasia, którą mam zamiar niedługo zrobić i wrzucić do akcji. :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No to super czekam na przepis 😁
      A faktycznie przepis bardzo podobny tylko w babie brak ryżu.

      Usuń
  8. polecam poświęcić trochę więcej czasu i przygotować wyrzoski, które dodaje się do żebroczki zamiast boczku i kiełbasy z tego przepisu...

    OdpowiedzUsuń