Kilka osób pytało o niego wiec jest.
Ziemniaczki świetnie pasują do wielu dań np. tradycyjnego schabowego jak i do kaczki.
Polecam.
Ziemniaki
Oliwia olej lub masło
Sól
Pieprz czosnkowy
czerwona słodka papryka
dowolne zioła ( u mnie oregano)
Ziemniaczki dokładnie szorujemy .
Polecam użyć ziemniaków o jednakowej wielkości (najlepiej małych lub średnich czas pieczenia będzie krótszy).
Ziemniaczki kroimy w talarki tylko nie do końca.
Spód ziemniaka ma być w całości .
Do tej czynności użyłam dużej łyżki stołowej.
Pomogła mi w tym żeby nie przekroić ziemniaka np. na pół.
Delikatnie je rozchylić coś na wzór wachlarza.
Ziemniaki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Masło rozpuścić w rondelku dodać przyprawy (oprócz soli ) wymieszać i za pomocą pędzelka posmarować wierzch i między nacięciami.
Pieczemy około 45 minut (mniejsze ziemniaki) w 180 st. aż do zrumienienia ( góra-dół). Po upieczeniu posypałam solą. SMACZNEGO
Podczas pieczenia najlepiej jeśli będziemy kontrolować ziemniaki w piekarniku ponieważ piekarnik piekarnikowi nie równy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz