piątek, 27 października 2017

Wołowina Vindaloo

Ostatnio przygotowałam takie o to danie.
Jest mega rozgrzewające i przepyszne ilość przypraw sprawia ze to danie jest naprawdę pyszne. A podane w towarzystwie ziemniaków z sezamem no mniam. Ale co wam będę mówić sami spróbujcie😍.
Wołowina Vindaloo

Składniki:
1 łyżka oleju roślinnego
1kg wołowiny
2 duże cebule 
Około 2-3 szklanka bulionu warzywnego

pasta Vindaloo:
2 łyżki zmielonego kminu
1 pokruszona papryczka chili
2 łyżki czarnej gorczycy
1i1/2 łyżeczki zmielonego cynamonu
1/3 szklanki białego octu winnego
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka zmielonego kardamonu
2 łyżeczki zmielonej kurkumy
1/2 łyżeczki zmielonych goździków
1 łyżeczka rozgniecionego czarnego pieprzu
3 rozgniecione ząbki czosnku
1i1/2 łyżeczki posiekanego imbiru


Przygotowanie:
Składniki pasty vandaloo mieszamy razem i odstawiamy na pół godziny.
Mięso myjemy osuszamy i kroimy w 3cm kostkę. 
Podgrzewamy olej na dużej patelni smażymy partiami mięso aż do zrumienienia się. Przekładamy na talerz. Następnie na patelnię wrzucamy cebule pokrojoną w plastry i smażymy aż będzie miękka. 
Do cebuli dodajemy przygotowaną wcześniej pastę vandloo i smażymy mieszając aż poczujemy aromaty.Wołowinę przekładamy z talerza na patelnię i zalewamy wszystko bulionem warzywnym.
Doprowadzić do wrzenia.
Zmniejszyć ogień i gotować od czasu do czasu mieszając około 2 h aż wołowina będzie miękka. Podczas gotowania jeśli jest potrzeba podlewamy mięso. Potrawa jest gotowa gdy bulion odparuje i zostanie fajny gęsty sos. Sosu nie zagęszczamy niczym. Podajemy z czym mamy ochotę np. z plackami pappadum chlebem bułką ryżem lub tak jak u mnie z ziemniakami z sezamem.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz