czwartek, 28 grudnia 2017

Papryczki faszerowane w oleju

Papryczki nadziewane serem feta marynowane w oleju . Bardzo proste do zrobienia samemu w domu.

10 papryczek (ja użyłam małych słodkich ale mogą być też ostre )
250 g feta
2 łyżki jogurtu greckiego
3ząbków czosnku
250 ml oleju słonecznikowego lub rzepakowego
kilka gałązek tymianku
kilka liści bazylii
Dodatkowo ja dziś użyłam pomidorów suszonych z czosnkiem

Papryczki myjemy i usuwamy gniazda.
Wkładamy do garnka i gotujemy ok. 5 min. pod przykryciem.Wyciągamy z wody i osuszamy.
W tym samym czasie mieszamy ser feta oraz jogurt z wyciśniętym
czosnkiem 2ząbki . 
Na spód słoika kładziemy listki bazylii gałązki tymianku pokrojony ząbek  czosnku.Wystudzone papryki faszerujemy serem i układamy w słoiku. W międzyczasie podgrzewamy oliwę żeby była gorąca.
Całość zalewamy olejem i po paru minutach jak olej przestygnie dodaję suszone pomidory z czosnkiem. Przechowujemy w lodówce.
SMACZNEGO

2 komentarze:

  1. Ohhh, uwielbiam je <3 trzeba wreszcie zrobić, zamiast kupować za dzikie pieniądze w supermarketach hihi

    OdpowiedzUsuń
  2. Jak długo można przechowywać je w lodówce?

    OdpowiedzUsuń