czwartek, 29 marca 2018

Jajka w galarecie

Jajka w galarecie z szynką :-)

Składniki:
1 marchewka
4 grube plastry szynki
4 Jaja
Pietruszka koperek szczypiorek po około 3-5cm
2 ząbki czosnku
3 łyżki majonezu
Chrzan według uznania (u mnie 1.5 solidnej łyżki)
10 łyżek śmietanki 30%,
150 ml rosołu
6-7 łyżeczek żelatyny
sól pieprz

Przygotowanie:
Jaja gotujemy na twardo studzimy i obieramy. Marchewkę obieramy myjemy kroimy w kostkę gotujemy około 5 minut przelewamy zimną wodą. Następnie zostawiamy na sitku do ostygnięcia. Szynkę kroimy w grubą kostkę. Pietruszkę koperek szczypiorek siekamy dość drobno i mieszamy z marchewka oraz szynką.
W gorącym rosole rozpuszczamy żelatynę i zostawiamy do ostygnięcia. Kolejna czynność to ubicie na sztywno śmietany. Gdy mamy to już zrobione dodajemy majonez chrzan i dalej chwilę ubijamy doprawiamy jeśli jest taka potrzeba. Dodajemy zimną żelatynę chwilkę ubijamy aż się wszystko ładnie połączy. Do powstałej masy dodajemy wcześniej przygotowane składnik i mieszamy. Galaretka jest dość pracochłonna jak widzicie ale dla mnie jest tego warta.Formę wykładamy folią spożywczą aby później lepiej było nam wyjąć galaretkę. Na środek układamy gotowane jajka i zalewamy wszystko przygotowaną wcześniej masą. Wstawiamy do lodówki najlepiej na noc. Gdy wszystko ładnie stężeje wykładamy na talerz lubię udekorować galaretkę rzeżucha bo kojarzy się akurat z świętami. Na górę kilka plastrów papryki szczypiorku czy co tam mamy i gotowe. SMACZNEGO

Kochani jeśli lubicie groszek kukurydzę też możecie ją tam dodać. U mnie tym razem skromniejsza wersja ze względu na chrzan a akurat do szynki i jajek mi pasuje.:-)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz