Pierwszy raz jad艂am je kilka lat temu na urodzinach mojej cioci Basi z kukurydz膮 .
Tym razem z czosnkiem pietruszk膮 i szafranem馃槏馃槏馃槏馃槏馃槏.
Sk艂adniki:
500g piersi z kurczaka
1 艣redniej wielko艣ci z膮bek czosnku
2 艂y偶eczki pieprzu czosnkowego (kto ile chce)
Odrobina szafranu mo偶na pomin膮膰 lub doda膰 curry
艁y偶eczka majeranku
Pietruszka zielona oko艂o 1/2p臋czka
S贸l
2 jajka
Kopiasta 艂y偶ka m膮ki
Du偶a 艂y偶ka majonezu
Mi臋so myjemy osuszamy i kroimy w kostk臋.
Dodajemy przyprawy pietruszk臋 majonez mieszamy i odk艂adamy na minimum 2 godziny do lod贸wki( u mnie mi臋so marynowa艂o si臋 6 godzin). Po tym czasie dodajemy jajka m膮k臋 i wszystko dok艂adnie mieszamy. Na rozgrzanej patelni sma偶ymy 艣redniej wielko艣ci kotleciki z dw贸ch stron na z艂oto br膮zowy kolor. Podajemy z ulubionymi dodatkami np. frytki z piekarnika i oliwki zielone z papryk膮馃槏.
SMACZNEGO.
Brak komentarzy:
Prze艣lij komentarz