Irlandzki chleb na sodzie.
O tym chlebie pierwszy raz słyszałam w jakimś angielskim programie kulinarnym.
Wyglądał wspaniale.
Zresztą mojemu tez nic nie brakuje😉.
Polecam.
O tym chlebie pierwszy raz słyszałam w jakimś angielskim programie kulinarnym.
Wyglądał wspaniale.
Zresztą mojemu tez nic nie brakuje😉.
Polecam.
250 g zwykłej mąki pszennej
250 g mąki pszennej razowej
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka sody oczyszczonej
420 ml maślanki
250 g mąki pszennej razowej
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka sody oczyszczonej
420 ml maślanki
Na początek rozgrzewamy piekarnik do temperatury 200°st. Wsypujemy suche składniki do miski i mieszamy. Następnie wlewamy maślankę i mieszamy wszystko dokładnie, aż do połączenia sie składników i uzyskania miękkiego, kleistego ciasta. Gdy uda nam się to juz osiągnąć, posypujemy blat mąką. Wykładamy ciasto, formujemy chleb dowolnie. Gotowy produkt, przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Robimy nacięcie na krzyż . Oprószamy mąką(lub delikatnie smarujemy woda i tak jak ja posypujemy płatkami żytnimi oraz pestkami dyni ). Wstawiamy na środkowy poziom piekarnika i pieczemy 30 minut. Po tym czasie wyjmujemy i odkładamy na kratkę do wystudzenia.SMACZNEGO
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz