Pieczone ziemniaki z majerankiem szafranem i pieprzem czosnkowym.
Składniki:
2duże ziemniaki
Łyżka majeranku
Płaska łyżka pieprzu czosnkowego
Szczypta szafranu mielonego
Sól do smaku
2-3 łyżki oleju słonecznikowego
Przygotowanie:
Ziemniaki obieramy myjemy suszymy i kroimy w plastry ok.1cm.
Wkładamy do miski i dodajemy wszystkie przyprawy oraz olej. Bardzo dokładnie mieszamy aby wszystkie ziemniaki pokryły się przyprawami. Odkładamy na 15minut.
Po tym czasie ziemniaki wykładamy na blachę (układamy jeden obok drugiego) i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180stopni około 30minut. SMACZNEGO
Ja piekłam z termoobiegiem.
Podajemy z ulubionymi dodatkami np. schabowym czy rybą. U mnie krewetki w temperaturze i rukola z pomidorem.
Kontrolujemy czas pieczenia ponieważ piekarniki są różne.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz