piątek, 17 lipca 2020

Potrawka z bobu fasolki szparagowej i kurczaka

Bób w takim wydaniu jadłam pierwszy raz i na pewno nie ostatni.

Składniki :

2 łyżki oliwy

1 cebula, pokrojone w kostkę

2 ząbki czosnku, drobno posiekane

½ łyżeczki mielonego kuminu

½ łyżeczki mielonej kolendry
(u mnie ziarna utarte w moździerzu)

½ łyżeczki imbiru w proszku

½ łyżeczki kurkumy w proszku

1 łyżeczka pasty pomidorowej

500g pomidorów malinowych

1 łyżeczka brązowego cukru

100 g fasolki szparagowej, przeciętej na pół

250g obranego bobu

2 łyżki drobno posiekanej kolendry lub pietruszki zielonej

Papryczka chilli według uznania
(można pominąć)

Sól morska, świeżo zmielony pieprz kolorowy

150g pieczonego kurczaka pokrojonego w kostkę






Przygotowanie :

W garnku rozgrzać oliwę, dodać cebulę pokrojoną w kostkę odrobinę soli i smażyć przez 5 minut aż zmięknie, dodać czosnek i smażyć przez minutę. Dosypać kumin, kolendrę, imbir i kurkumę, smażyć przez 30 sekund, następnie dodać pastę pomidorową i smażyć kolejne 30 sekund. Teraz dodać pomidory obrane ze skóry i pokrojone w kostkę oraz cukier, doprawić solą i pieprzem. Dodać ½ szklanki wody i
zagotować. Teraz czas na fasolkę szparagową, wszystko przykryć pokrywką i gotować przez 15 minut.
Gdy fasola będzie miękka dodać bób kurczaka i gotować przez kolejne 5 minut.
Po tym czasie dodać świeżą kolendrę lub pietruszkę doprawić do smaku jeśli jest taka potrzeba i podawać.


Smacznego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Placki na serku twarogowym

 Dzień dobry kochani w ten niedzielny poranek😘. Jak tam samopoczucie? Na śniadanie Kaśka przygotowała pyszne placki z sera twarogowego😋😋...