U Kasi na stół dziś wjechało takie oto puree z ziemniaka jabłka topinamburu oraz orzechów :-) idealne do kaczki. Świetnie też smakuje w towarzystwie wątróbki.
350-400g topinamburu pokrojone w dużą kostkę
3średnie ziemniaki
1/2 jabłka
5g orzechów włoskich ( taka garść)
100g masła
Łyżka cytryny
sól i pieprz do smaku
Topinambur obrać umyć pokroić i zostawić na 5 minut w zimnej wodzie z łyżka cytryny. Jabłko obrać i pokroić. Ziemniaki obrać umyć pokroić.
W średnim rondelku zagotuj wodę wrzuć topinambur jabłka ziemniaki i gotujemy przez 15-20 minut do miękkości. Odcedź i odstaw na chwilę. Następnie dodajemy do środka orzechy masło przyprawy i miksujemy na gładko.
Jeśli jest potrzeba doprawiamy lub dodajemy masła( można mniej lub więcej jak kto lubi). Podajemy z ulubionymi dodatkami. SMACZNEGO
▼
niedziela, 30 kwietnia 2017
Bułeczki śniadaniowe
Dzień dobry u mnie pada pada i pada tak już trzeci dzień. Przydałoby się trochę słoneczka :-)
Miłego dnia kochani i zapraszam na zapiekane bułeczki.
3 bułki kajzerki
3 jajka
4 plastry sera
3 cm kiełbasy (u mnie z beczki)
1.5 łyżki jogurtu naturalnego
Masło
Sól pieprz
Z bułek odciąć górę i wydrążyć dziurę. Z ściętej jednej góry zrobić mini grzanki (bułkę pokroić w bardzo cienkie paski a później kostki). Zrumienić na maśle. Kiełbasą pokroić w plastry (u mnie część w kostkę ponieważ robiłam 2 rodzaje) ser w kostkę. Jajka wbić do miski(jedno zostawić) i rozbełtać dodać śmietanę doprawić. Kiełbasę oraz ser dodać do masy jajecznej pomieszać i napełnić bułeczki. Górę posypać ziołami prowansalskimi oraz grzankami. Drugie bułeczki zrobiłam tak na spod dodajemy kiełbasę później plaster sera na górę wbijamy jajko. Sól pieprz i zapiekamy wszystko w 180 st. około 20 minut . Przed wyciągnięciem na talerz sprawdzamy czy bułki się ścisły. Posypujemy szczypiorkiem takie są najlepsze ( mi brakło a ze względu na pogodę stwierdziłam że zjem bez :-) ). SMACZNEGO
Nie wiedziałam co zrobić z górą bułki więc powstały grzanki. Można zrobić z wszystkich ściętych gór a nadmiar wykorzystać do zupy sałatek itd
Miłego dnia kochani i zapraszam na zapiekane bułeczki.
3 bułki kajzerki
3 jajka
4 plastry sera
3 cm kiełbasy (u mnie z beczki)
1.5 łyżki jogurtu naturalnego
Masło
Sól pieprz
Z bułek odciąć górę i wydrążyć dziurę. Z ściętej jednej góry zrobić mini grzanki (bułkę pokroić w bardzo cienkie paski a później kostki). Zrumienić na maśle. Kiełbasą pokroić w plastry (u mnie część w kostkę ponieważ robiłam 2 rodzaje) ser w kostkę. Jajka wbić do miski(jedno zostawić) i rozbełtać dodać śmietanę doprawić. Kiełbasę oraz ser dodać do masy jajecznej pomieszać i napełnić bułeczki. Górę posypać ziołami prowansalskimi oraz grzankami. Drugie bułeczki zrobiłam tak na spod dodajemy kiełbasę później plaster sera na górę wbijamy jajko. Sól pieprz i zapiekamy wszystko w 180 st. około 20 minut . Przed wyciągnięciem na talerz sprawdzamy czy bułki się ścisły. Posypujemy szczypiorkiem takie są najlepsze ( mi brakło a ze względu na pogodę stwierdziłam że zjem bez :-) ). SMACZNEGO
Nie wiedziałam co zrobić z górą bułki więc powstały grzanki. Można zrobić z wszystkich ściętych gór a nadmiar wykorzystać do zupy sałatek itd
Deser truskawkowy
Dzień dobry dziś sobota :-)
A może by tak jakiś mały deserek na weekend.
Proszę bardzo moja propozycja to delikatna pianka z musem truskawkowym i piaskiem z ciasteczek :-) Robię ją w dwóch wersjach z truskawkami i sosem jajecznym z alkoholem wersja dla dorosłych dla dzieci oczywiście bez. Przepis w tym samym albumie pod nazwą Niebo w gębie :-) Jak zawsze życzę wam miłego ciepłego i spokojnego dnia kochani.
400 ml śmietanki kremówki 30%
5 białek jaj
Cukru puder według uznania
100 g ciastek Petit Beurre
250g truskawek
Ciastka Petit Beurre za pomocą blendera rozkruszyć na piasek.
Śmietanę ubijamy na sztywno. Pod koniec ubijania dodajemy cukier (u mnie 1 solidna łyżeczka).
Białka również ubijamy na sztywno i pod koniec ubiajania dodajemy również cukier ( tu tez 1 łyżeczka ).
Ubitą śmietanę przełożyć do miski z białkami i delikatnie połączyć za pomocą drewnianej łyżki. Truskawki myjemy obieramy i miksujemy na mus. Na koniec oczywiście dodajemy cukir (u mnie 2 łyżeczki).
Teraz należy połączyć warstwami deserek i ułożyć w pucharkach po kolei ciastka pianka mus pianka. Kilka truskawek kroimy na 4 i układamy na górze deseru na koniec posypujemy wszystko ciasteczkowym piaskiem. Chłodzimy w lodówce.SMACZNEGO
Deserek nie jest zbyt słodki ponieważ takich też nie lubię. Dlatego najlepiej cukru dodać po swojemu :-)
A może by tak jakiś mały deserek na weekend.
Proszę bardzo moja propozycja to delikatna pianka z musem truskawkowym i piaskiem z ciasteczek :-) Robię ją w dwóch wersjach z truskawkami i sosem jajecznym z alkoholem wersja dla dorosłych dla dzieci oczywiście bez. Przepis w tym samym albumie pod nazwą Niebo w gębie :-) Jak zawsze życzę wam miłego ciepłego i spokojnego dnia kochani.
400 ml śmietanki kremówki 30%
5 białek jaj
Cukru puder według uznania
100 g ciastek Petit Beurre
250g truskawek
Ciastka Petit Beurre za pomocą blendera rozkruszyć na piasek.
Śmietanę ubijamy na sztywno. Pod koniec ubijania dodajemy cukier (u mnie 1 solidna łyżeczka).
Białka również ubijamy na sztywno i pod koniec ubiajania dodajemy również cukier ( tu tez 1 łyżeczka ).
Ubitą śmietanę przełożyć do miski z białkami i delikatnie połączyć za pomocą drewnianej łyżki. Truskawki myjemy obieramy i miksujemy na mus. Na koniec oczywiście dodajemy cukir (u mnie 2 łyżeczki).
Teraz należy połączyć warstwami deserek i ułożyć w pucharkach po kolei ciastka pianka mus pianka. Kilka truskawek kroimy na 4 i układamy na górze deseru na koniec posypujemy wszystko ciasteczkowym piaskiem. Chłodzimy w lodówce.SMACZNEGO
Deserek nie jest zbyt słodki ponieważ takich też nie lubię. Dlatego najlepiej cukru dodać po swojemu :-)
Wspomnienie z dzieciństwa sezamki
Wczoraj z nudów postanowiłam przygotować sezamki. Samodzielnie nigdy ich nie robiłam a pamiętam jak mama przygotowywała je gdy byłam mała :-) Oj kiedy to było hihi
Smakują dokladnie tak samo jak wtedy
Robione pierwszy raz ale nie ostatni tak szybko znikały ze musiałam je podzielić bo by mi nic nie zostało. Te kupne mogą się schować. Polecam
Składniki:
200 g cukru
200 g sezamu
Przygotowanie:
Na suchą patelnię wysypujemy sezam.
Stawiamy na małym ogniu i prażymy około 15 minut co chwila mieszając. Gdy sezam się zrumieni wyłączamy palnik i odstaw na bok.
W międzyczasie przygotuj sobie dwa kawałki pergaminu i połóż jeden na desce do krojenia. Drugim będziemy przykrywać masę sezonową.
Do wysokiego rondelka wsypujemy cukier. Wyłączamy mały palnik i czekamy aż cukier zacznie się rozpuszczać ale nie palić(ja często mieszałam). Jeśli powstaną grudki bo za wcześnie zamieszamy cukier nic nie szkodzi końcem łyżki rozbijamy grudki i mieszamy. W ciągu kilku minut cukier całkowicie się skarmelizuje.
Wyłączamy palnik wsypujemy sezam i bardzo energicznie i szybko mieszamy nie dłużej niż kilka sekund. Całość wykładamy na przygotowany wcześniej pergamin. Przykrywamy drugim papierem i wałkujemy masę na grubość jaką chcemy i lubimy u mnie dość cienkie te sezamki :-)
Wałkowanie tej masy wcale nie jest takie łatwe.
Zdejmujemy papier z góry i niemal od razu kroimy placek na mniejsze kawałki. Sezamki bardzo szybko robią się twarde.SMACZNEGO
Pijany kurczak
Kurczak w marynacie z wódki.
Przepis przyniósł jakiś czas temu mój mąż. Wykonanie też jego.
Ja tylko podałam 😜
Uda z kurczaka
Kilka młodych cebulek
3 marchewki
6 ziemniaków
sól
łyżka masła
olej do smażenia
estragon
4 ząbki czosnku
1/2 szklanki wódki
3 łyżki miodu wrzosowego
imbir
Kurczaka natrzeć solą i pieprzem. Teraz marynata na tarce zetrzeć 2 ząbki czosnku. Posiekać estragon dodać wódkę miód i starty korzeń imbiru. Wszystkie składniki łączymy bardzo dokładnie . Kurczaka zalewamy marynatą i przekładamy do torebek spożywczych wstawić na noc do zamrażalnika.
Cebulki marchewki i ziemniaki obrać i pokroić na mniejsze kawałki. Warzywa przysmaż na łyżce masła i oleju. Na tej samej patelni smażymy kurczaka(wcześniej go rozmrozić ). Następnie dodajemy warzywa i dusimy przez 25-30 minut. Wykładamy na talerze i SMACZNEGO.
To oryginalna wersja u mnie
dziś wersja z warzywami 8 składników fasolka szparagowa zielona brukselka por kalafior brokuł marchew ziemniak pietruszka. 😍
Przepis przyniósł jakiś czas temu mój mąż. Wykonanie też jego.
Ja tylko podałam 😜
Uda z kurczaka
Kilka młodych cebulek
3 marchewki
6 ziemniaków
sól
łyżka masła
olej do smażenia
estragon
4 ząbki czosnku
1/2 szklanki wódki
3 łyżki miodu wrzosowego
imbir
Kurczaka natrzeć solą i pieprzem. Teraz marynata na tarce zetrzeć 2 ząbki czosnku. Posiekać estragon dodać wódkę miód i starty korzeń imbiru. Wszystkie składniki łączymy bardzo dokładnie . Kurczaka zalewamy marynatą i przekładamy do torebek spożywczych wstawić na noc do zamrażalnika.
Cebulki marchewki i ziemniaki obrać i pokroić na mniejsze kawałki. Warzywa przysmaż na łyżce masła i oleju. Na tej samej patelni smażymy kurczaka(wcześniej go rozmrozić ). Następnie dodajemy warzywa i dusimy przez 25-30 minut. Wykładamy na talerze i SMACZNEGO.
To oryginalna wersja u mnie
dziś wersja z warzywami 8 składników fasolka szparagowa zielona brukselka por kalafior brokuł marchew ziemniak pietruszka. 😍
Pulao
Zainteresowała mnie ostatnio kuchnia Indyjska.
Szukając pyszności natknęłam się na Pulao . Bardzo zainteresowało mnie połączenia ziemniaków i ryżu. Zrobiłam i po prostu obłędnie smakowało.
1/2 łyżeczki kminu rzymskiego
1 łyżeczka garam masala
2 czerwone cebule
3 średnie ziemniaki
Liść laurowy
1 kubek ryżu basmati
1i1/2 kubka wody
1 łyżka oleju kokosowego
Sól do smaku
Na patelni roztopić olej kokosowy i dodać kmin. Gdy zapach będzie unosi się w powietrzu dodajemy cebulę solimy. Cebula tylko ma się zeszklić i następnie dodajemy ziemniaki oraz garam masala smażymy około 5 minut pod przykryciem. Teraz czas na ryż z wodą oraz liść laurowy. Mieszamy i zostawiłam to na 10 minut pod przykryciem na małym ogniu. Po tym czasie odkrywamy pokrywkę delikatnie mieszamy aby ziemniaki się nie rozpadły. Jeśli jest potrzeba doprawiamy zamykamy pokrywkę i zostawiamy na kolejne 10 minut. Po tym czasie potrawa powinna być gotowa. Wykładamy na talerz. SMACZNEGO
Zdziwiło mnie takie połączenia ale ono Po prostu jest genialne.
Bardzo nam smakowała ta potrawa. Polecam
U mnie ryż parboiled.
Szukając pyszności natknęłam się na Pulao . Bardzo zainteresowało mnie połączenia ziemniaków i ryżu. Zrobiłam i po prostu obłędnie smakowało.
1/2 łyżeczki kminu rzymskiego
1 łyżeczka garam masala
2 czerwone cebule
3 średnie ziemniaki
Liść laurowy
1 kubek ryżu basmati
1i1/2 kubka wody
1 łyżka oleju kokosowego
Sól do smaku
Na patelni roztopić olej kokosowy i dodać kmin. Gdy zapach będzie unosi się w powietrzu dodajemy cebulę solimy. Cebula tylko ma się zeszklić i następnie dodajemy ziemniaki oraz garam masala smażymy około 5 minut pod przykryciem. Teraz czas na ryż z wodą oraz liść laurowy. Mieszamy i zostawiłam to na 10 minut pod przykryciem na małym ogniu. Po tym czasie odkrywamy pokrywkę delikatnie mieszamy aby ziemniaki się nie rozpadły. Jeśli jest potrzeba doprawiamy zamykamy pokrywkę i zostawiamy na kolejne 10 minut. Po tym czasie potrawa powinna być gotowa. Wykładamy na talerz. SMACZNEGO
Zdziwiło mnie takie połączenia ale ono Po prostu jest genialne.
Bardzo nam smakowała ta potrawa. Polecam
U mnie ryż parboiled.
Gulasz z Jelenia
Dziś byłam przez 15minut w niebie :-)
Nie będę się rozpisywać tylko od razu podam przepis na gulasz z jelenia .
Składniki:
800g udziec z jelenia
2 laski cynamonu
1/2 słoiczka konfitury wisniowej z całymi owocami
500 ml ciemnego piwa
100ml octu balsamicznego
3 ząbki czosnku
3 kromki chleba razowego na zakwasie
świeży tymianek
sól
pieprz grubo mielony
olej do smażenia
Przygotowanie:
Mięso oczyszczamy z błon i kroimy na duże kawałki. Posypujemy solą i pieprzem posiekanymi gałązkami świeżego tymianku oraz pokrojonymi w plastry dwóch ząbków czosnku polewamy olejem. Przekładamy do miski. Polewamy octem balsamicznym i zalewamy piwem. Odstawiamy na 3 dni do lodówki. Tak przygotowane mięso osuszamy na papierowym ręczniku. Doprawiamy solą i pieprzem a następnie z każdej strony obsmażamy na rozgrzanym oleju na mocno brązowy kolor. Najlepiej robić to partiami aby mięso się smażyło a nie dusiło.
Mięso przekładamy do garnka. Na tej samej patelni wlewamy odrobinę oleju dodajemy pokrojony ząbek czosnku i wlewamy marynatę. Dodajemy cynamon konfiturę wiśniową i świeży tymianek. Chwilę gotujemy i zalewamy mięso sosem. Jesli jest taka potrzeba to dolewamy wodę(mięso musi być całkowicie przykryte ) i gotujemy na wolnym ogniu około 2 godzin aż mięso będzie miękkie. Kiedy gulasz jest już gotowy dodajemy pokrojone drobno kromki chleba i zagęszczamy sos. Podajemy z ziemniakami . U mnie puree ziemniaczano-selerowe jak zrobić album dania z ziemniaka. SMACZNEGO
Rada:
Z konfiturą uważajmy mi się wydawało że jest jej za mało więc dodałam ciut więcej. Jak się okazało po wyparowaniu wody że jednak jest ciut za słodko. Jeśli też by wam przydarzyło się coś takiego polecam przełamać tą słodycz sokiem z cytryny. Efekt końcowy bomba. :-)
Nie będę się rozpisywać tylko od razu podam przepis na gulasz z jelenia .
Składniki:
800g udziec z jelenia
2 laski cynamonu
1/2 słoiczka konfitury wisniowej z całymi owocami
500 ml ciemnego piwa
100ml octu balsamicznego
3 ząbki czosnku
3 kromki chleba razowego na zakwasie
świeży tymianek
sól
pieprz grubo mielony
olej do smażenia
Przygotowanie:
Mięso oczyszczamy z błon i kroimy na duże kawałki. Posypujemy solą i pieprzem posiekanymi gałązkami świeżego tymianku oraz pokrojonymi w plastry dwóch ząbków czosnku polewamy olejem. Przekładamy do miski. Polewamy octem balsamicznym i zalewamy piwem. Odstawiamy na 3 dni do lodówki. Tak przygotowane mięso osuszamy na papierowym ręczniku. Doprawiamy solą i pieprzem a następnie z każdej strony obsmażamy na rozgrzanym oleju na mocno brązowy kolor. Najlepiej robić to partiami aby mięso się smażyło a nie dusiło.
Mięso przekładamy do garnka. Na tej samej patelni wlewamy odrobinę oleju dodajemy pokrojony ząbek czosnku i wlewamy marynatę. Dodajemy cynamon konfiturę wiśniową i świeży tymianek. Chwilę gotujemy i zalewamy mięso sosem. Jesli jest taka potrzeba to dolewamy wodę(mięso musi być całkowicie przykryte ) i gotujemy na wolnym ogniu około 2 godzin aż mięso będzie miękkie. Kiedy gulasz jest już gotowy dodajemy pokrojone drobno kromki chleba i zagęszczamy sos. Podajemy z ziemniakami . U mnie puree ziemniaczano-selerowe jak zrobić album dania z ziemniaka. SMACZNEGO
Rada:
Z konfiturą uważajmy mi się wydawało że jest jej za mało więc dodałam ciut więcej. Jak się okazało po wyparowaniu wody że jednak jest ciut za słodko. Jeśli też by wam przydarzyło się coś takiego polecam przełamać tą słodycz sokiem z cytryny. Efekt końcowy bomba. :-)
Przepis zaczerpnięty od Karol Okrasa
Jajka w sosie musztardowym
Sos musztardowy
2 łyżki masła
2 łyżki mąki
1-1.5 szklanki bulionu
1-2 łyżki musztardy
Pieprz
Na patelni rozpuścić masło dodać mąkę i mieszamy. Następnie wlewamy bulion dodajemy musztardę oraz pieprz. Mieszamy do momentu aż sos zacznie gęstnieć. Gdy jest gotowy podajemy go w towarzystwie ugotowanych na twardo jajek. SMACZNEGO
Ilość bulionu i musztardy zależy od tego jak gęsty i intensywny w smaku chcemy uzyskać sos. U mnie szklanka bulionu i łyżka musztardy.
2 łyżki masła
2 łyżki mąki
1-1.5 szklanki bulionu
1-2 łyżki musztardy
Pieprz
Na patelni rozpuścić masło dodać mąkę i mieszamy. Następnie wlewamy bulion dodajemy musztardę oraz pieprz. Mieszamy do momentu aż sos zacznie gęstnieć. Gdy jest gotowy podajemy go w towarzystwie ugotowanych na twardo jajek. SMACZNEGO
Ilość bulionu i musztardy zależy od tego jak gęsty i intensywny w smaku chcemy uzyskać sos. U mnie szklanka bulionu i łyżka musztardy.
Bułki jogurtowe
Dobra bułka to dla mnie taka którą można zajadać bez żadnych dodatków takich jak szynka serki itd. A to jest dla mnie bułka idealna. Przepyszna w smaku delikatna miękka puszysta a do tego robi się je bardzo szybko i jest z masełkiem ziołowym. Wiem wiem zaraz pewnie mógłby ktoś się przyczepić że to też dodatek do pieczywa :-) ale nieważne ważne że bułeczki są naprawdę smaczne. Jedyna ich wada to taka że wychodzi ich mało bo około 5 niedużych bułeczek. Polecam od razu zrobić z podwójnej ilości składników.:-)
Miłego dnia. Dziś już środa jeszcze troszkę i weekend.
200 g miksu mąki bezglutenowej ja użyłam zwykłej pszennej(ale jeśli ktoś ma ochotę to robi z bezglutenowej)
1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
1/4 łyżeczki soli
1 łyżka oleju rzepakowego
250 g jogurtu naturalnego
dodatkowa oliwa lub mleko do posmarowania( ja użyłam jajka)
To taki podstawowy przepis na te bułeczki który znalazłam w Internecie. Jednak czegoś mi tam brakowało żeby nie były tylko dobre a właściwie idealne. I masło ziołowe to był to :-).
Masło
Szczypiorek
Koperek
Majeranek
Sól pieprz
Mąkę przesiać do miski i wymieszać razem z sodą i solą. Następnie dodajemy olej jogurt i ponownie dokładnie mieszamy. Dłońmi formujemy kuleczki z ciasta i układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Miękkie masło przekładamy do miski dodajemy szczypiorek koperek majeranek może być też i pietruszka ja akurat nie miałam doprawiamy sól pieprz i mieszamy. Zioła mogą być świeże ale też i suszone. Przed pieczeniem posmaruj bułeczki oliwą mlekiem lub tak jak ja jajkiem. Teraz robimy małe nacięcia na środku i wypełniamy je masełkiem. Pieczemy około 30-35 minut w temperaturze 180˚C aż do zarumienienia. Ja piekłam bez termoobiegu.SMACZNEGO
Miłego dnia. Dziś już środa jeszcze troszkę i weekend.
200 g miksu mąki bezglutenowej ja użyłam zwykłej pszennej(ale jeśli ktoś ma ochotę to robi z bezglutenowej)
1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
1/4 łyżeczki soli
1 łyżka oleju rzepakowego
250 g jogurtu naturalnego
dodatkowa oliwa lub mleko do posmarowania( ja użyłam jajka)
To taki podstawowy przepis na te bułeczki który znalazłam w Internecie. Jednak czegoś mi tam brakowało żeby nie były tylko dobre a właściwie idealne. I masło ziołowe to był to :-).
Masło
Szczypiorek
Koperek
Majeranek
Sól pieprz
Mąkę przesiać do miski i wymieszać razem z sodą i solą. Następnie dodajemy olej jogurt i ponownie dokładnie mieszamy. Dłońmi formujemy kuleczki z ciasta i układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Miękkie masło przekładamy do miski dodajemy szczypiorek koperek majeranek może być też i pietruszka ja akurat nie miałam doprawiamy sól pieprz i mieszamy. Zioła mogą być świeże ale też i suszone. Przed pieczeniem posmaruj bułeczki oliwą mlekiem lub tak jak ja jajkiem. Teraz robimy małe nacięcia na środku i wypełniamy je masełkiem. Pieczemy około 30-35 minut w temperaturze 180˚C aż do zarumienienia. Ja piekłam bez termoobiegu.SMACZNEGO
Pasta z awokado i ryby
Dzień dobry dziś na śniadanko była o to taka pasta z awokado i wędzonej makreli:-) Wyszła super polecam.
Składniki:
1 dojrzałe średnie awokado
Otarta skórka z 1/2 cytryny
Około łyżeczki soku z cytryny
Około 50g makreli wedzonej
Pieprz cayenne
Sól
Przygotowanie:
Awokado kroimy na pół usuwamy pestkę i zdejmujemy skórę. Widelcem rozgnieść miąższ skropić sokiem z cytryny by nie zmieniło koloru. Dodajemy skórkę z cytryny i rybę wędzoną doprawiamy i wszystko delikatnie mieszamy aby pasta nie stała się papką. Podajemy na pieczywie chrupkim grilowanym lub na zwykłej bułce lub chlebie :-) SMACZNEGO.
Składniki:
1 dojrzałe średnie awokado
Otarta skórka z 1/2 cytryny
Około łyżeczki soku z cytryny
Około 50g makreli wedzonej
Pieprz cayenne
Sól
Przygotowanie:
Awokado kroimy na pół usuwamy pestkę i zdejmujemy skórę. Widelcem rozgnieść miąższ skropić sokiem z cytryny by nie zmieniło koloru. Dodajemy skórkę z cytryny i rybę wędzoną doprawiamy i wszystko delikatnie mieszamy aby pasta nie stała się papką. Podajemy na pieczywie chrupkim grilowanym lub na zwykłej bułce lub chlebie :-) SMACZNEGO.
Zapiekanka z chleba
Zapiekanka chlebowa powstala z tak zwanego wymiatania lodówki.
To co było plus jajka ser i zawsze wyjdzie coś ciekawego. Tym razem zapiekanka chlebowa z brokułami i szynką. Polecam wyszła naprawdę smaczna. A przy okazji można się pozbyć resztek z chleba. Wygląda świetnie a fajne jest w niej to że każdy kawałek jest inny :-)
1/2 średniej wielkości brokuła
1 marchewka
150g szynki
Po kawałku papryki zielonej żółtej czerwonej
Koperek szczypiorek pietruszka według uznania
1 bułka ziarnista lub chleb jaki posiadamy
2 ząbki czosnku
Garść sera mozzarella
4 jajka
3 łyżki śmietany
3 łyżki mąki
Sól pieprz czubryca zielona do smaku
Szynkę paprykę marchew kroimy w kostkę . Marchew gotujemy a resztę odstawiamy na bok.Brokuł dzielimy na różyczki i wrzucamy do gotującej się lekko osolonej wody. Gotujemy około 4 minuty następnie wyjmujemy i studzimy. Bułki lub chleb kroimy w kostkę. Do miski wbijamy jajka dodajemy przyprawy oraz posiekanym czosnek. Wszystko dokładnie mieszamy. Na koniec dodajemy śmietanę mąkę i ponownie miksujemy. Do masy jajecznej dodajemy koperek pietruszkę szczypiorek posiekany oraz przygotowane wcześniej składniki no i ser (jeśli nie mamy można pominąć). Całość delikatnie mieszamy i przelewamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczmy około 50-60 minut w 180st. SMACZNEGO
Zapiekankę podałam z sosem czosnkowym.
To co było plus jajka ser i zawsze wyjdzie coś ciekawego. Tym razem zapiekanka chlebowa z brokułami i szynką. Polecam wyszła naprawdę smaczna. A przy okazji można się pozbyć resztek z chleba. Wygląda świetnie a fajne jest w niej to że każdy kawałek jest inny :-)
1/2 średniej wielkości brokuła
1 marchewka
150g szynki
Po kawałku papryki zielonej żółtej czerwonej
Koperek szczypiorek pietruszka według uznania
1 bułka ziarnista lub chleb jaki posiadamy
2 ząbki czosnku
Garść sera mozzarella
4 jajka
3 łyżki śmietany
3 łyżki mąki
Sól pieprz czubryca zielona do smaku
Szynkę paprykę marchew kroimy w kostkę . Marchew gotujemy a resztę odstawiamy na bok.Brokuł dzielimy na różyczki i wrzucamy do gotującej się lekko osolonej wody. Gotujemy około 4 minuty następnie wyjmujemy i studzimy. Bułki lub chleb kroimy w kostkę. Do miski wbijamy jajka dodajemy przyprawy oraz posiekanym czosnek. Wszystko dokładnie mieszamy. Na koniec dodajemy śmietanę mąkę i ponownie miksujemy. Do masy jajecznej dodajemy koperek pietruszkę szczypiorek posiekany oraz przygotowane wcześniej składniki no i ser (jeśli nie mamy można pominąć). Całość delikatnie mieszamy i przelewamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczmy około 50-60 minut w 180st. SMACZNEGO
Zapiekankę podałam z sosem czosnkowym.
Kaczka faszerowana wątróbką
To danie najczęściej przygotowuję na uroczysty obiad. Kaczka jest przepyszna . Jest to jedna z moich ulubionych propozycji na drób. Polecam
Składniki:
1 kaczka
2 jajka
4 łyżki masła
Pietruszka zielona według uznania
200g wątróbki drobiowej
sól
pieprz
Pieprz czosnkowy
Majeranek
Przygotowanie:
Kaczkę dzień wcześniej przed podaniem myjemy osuszamy usuwamy korpus. W misce mieszamy sól z łyżka majeranku i pieprzem czosnkowym ile kto lubi. Nacieramy kaczkę w środku i na zewnątrz. Tak przygotowane mięso odkładamy na noc do lodówki. Następnego dnia wyciągamy kaczkę i przystępujemy do faszerowana. Wątróbkę mielimy. Białka ubijamy na sztywno. Masło ucieramy na puch. Wszystkie składniki łączymy z siekaną zieloną pietruszką oraz żółtkami. Doprawiamy solą i pieprzem według uznania (dobrze robi dodatek gałki muszkatołowej). Tak przygotowaną masą nadziewamy kaczkę zaszywamy starannie brzuch kaczki pieczemy ok 2-2,5 godzin w piekarniku w temperaturze najpierw 200 st.pod przykryciem przez godzinę następnie ściągamy pokrywkę zmniejszamy temperaturę do 180st. i pieczemy kolejną godzinę aby nabrała koloru. Sprawdzając od czasu do czasu czy nie wymaga podlania ale to już po ściągnięciu pokrywki . Tak przygotowaną kaczkę podajemy z pieczonymi ziemniakami i kapustą lub puree z topinamburu jabłka i orzechów które idealnie podkreśla smak tego dania.
Ja piekłam mięso równe 2godziny. Moja kaczka miała masę 1.800 kg po odkrojeniu korpusa
SMACZNEGO.
Golonka wieprzowa
Golonka gotowana a później pieczona w sosie musztardowym.
Ja takie golono po prostu uwielbiam :-)
Miękki w środku a skórka chrupiącą. Polecam
3 średnie golonka
2 liście laurowe
Kilka kulek ziela angielskiego
Vegeta
Kilka płatków suszonego chrzanu (można pominąć)
2 łyżki musztardy
Szklanka wywaru po gotowaniu golonek
Pieprz
Mięso myjemy wkładamy do garnka dodajemy vegeta liść ziele chrzan w płatkach i gotujemy 1.5-2godz aż mięso będzie miękkie. Następnie przekładamy do naczynia żaroodpornego . Polewamy golonka sosem musztardowym.
Do miseczki wlewamy szklankę wywaru z gotowania mięsa dodajemy musztardę i mieszamy. Powstałym płynem polewamy mięso i pieczemy około godziny aż skórka się ładnie zarumieni. Podajemy z kapustą i ziemniaki :-)
SMACZNEGO
Ja takie golono po prostu uwielbiam :-)
Miękki w środku a skórka chrupiącą. Polecam
3 średnie golonka
2 liście laurowe
Kilka kulek ziela angielskiego
Vegeta
Kilka płatków suszonego chrzanu (można pominąć)
2 łyżki musztardy
Szklanka wywaru po gotowaniu golonek
Pieprz
Mięso myjemy wkładamy do garnka dodajemy vegeta liść ziele chrzan w płatkach i gotujemy 1.5-2godz aż mięso będzie miękkie. Następnie przekładamy do naczynia żaroodpornego . Polewamy golonka sosem musztardowym.
Do miseczki wlewamy szklankę wywaru z gotowania mięsa dodajemy musztardę i mieszamy. Powstałym płynem polewamy mięso i pieczemy około godziny aż skórka się ładnie zarumieni. Podajemy z kapustą i ziemniaki :-)
SMACZNEGO
Kuchnia świata
FIRINDA PATATESLİ KÖFTE, czyli kotleciki z ziemniaczkami z pieca.
Jest to danie prosto z Turcji.
Po mojemu😘
Pierwszy etap to przygotowanie kotletów.
400g mięsa wołowego
1 jajko
1 średnia cebula
6 gałązek natki pietruszki
pół szklanki bułki tartej
1 łyżka koncentratu pomidorowego
1 łyżeczka tymianku
sól
czarny pieprz
5 łyżek oliwy
Mięso mielimy i dodajemy do miski. Razem z mięsem mielimy cebulę, posiekać pietruszkę. Wszystkie składniki dodajemy do mięsa.
Mieszamy przez minutę i formujemy kotleciki ugniatając lekko na płasko.
Na patelnię wlewam oliwę i smażymy z obu stron.
Jeden etap mamy za sobą, przechodzimy dalej.
Sos
1½ szklanki wody
łyżka koncentratu pomidorowego(tak jest w oryginale,ja dodałam około 200g)
sól,pieprz
Reszta składników.
1 kg ziemniaków
olej do smażenia
sól
Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w plastry około 0,5cm. Smażymy w głębokim oleju na złoto. Nadmiar oleju odsączamy na ręczniku papierowym. Doprawiamy sól pieprz tylko tyle żeby ziemniaki nie były bez smaku. Uważajmy z solą dodajemy ja jeszcze do sosu.
W naczyniu żaroodpornym układam kilka plasterków ziemniaków,kotlet,znowu ziemniaki i tak do wyczerpania produktów.
W misce mieszamy składniki na sos i polewamy danie. Piec około 20 min. w temperaturze 180 °C.
Ja do sosu dodałam od siebie kilka liści bazyli. A do mięsa pare kulek nasion kolendry. Pietruszki też więcej bo lubie. SMACZNEGO
Aha zapomniałam dno naczynia posmarować masłem.
Grillowane ziemniaki inaczej
Ziemniaczane szaszłyki :-)
3-4szt ziemniaka
150-200g boczku wędzonego
Cebula czerwona duża lub 2 mniejsze
Cebula biała
oliwa z oliwek
Szczypta bazylii
Sól pieprz czosnkowy
Zioła prowansalskie
Ziemniaki stare obrać młode wyszorować i pokroić w dość cienkie plastry . Boczek również kroimy w plastry mniej więcej tej samej grubości tylko jego jeszcze kroimy na pół.
Pokrojone ziemniaki wrzucamy do miski doprawiamy dodajemy oliwy około 1-2łyżki i mieszamy. Na patyczek do szaszłyków nabijamy na przemian plaster ziemniaka boczku ziemniaka czerwonej cebuli ziemniaka boczku ziemniaka cebuli białej ziemniaka i tak do końca. Ja miałam jeszcze kawałek cukini wiec zrobiłam też drugie dodając ją pomiędzy ziemniak boczek ziemniak cebule ziemniak itd. Całość obficie posypujemy solą i zawijamy w folię aluminiową. Tak przygotowane szaszłyki pieczemy na rozgrzanym grillu przez ok. 15-20 min. z każdej strony. SMACZNEGO.
sobota, 29 kwietnia 2017
Tarta z warzywami i schabowym
Schabowy inaczej
Ciasto:
150 g mąki
75 g masła
1 żółtko
1,5 łyżki śmietany 18%
szczypta soli
Reszta:
3 średnie ziemniaki
1/2 marchewki
Cebula
2-3 ząbki czosnku
Pół papryki
Kawałek ogórka zielonego
Kawałek cukinii
Kawałek schabu
Orzechy
Łyżka i trochę śmietanki 18%
1 jajko+ jedno do kotleta
1 białko
Pieprz sól majeranek
Mąką
Tarta bułka
Najpierw ciasto na tarte. Wszystkie składniki wrzucić do miski i wyrabiamy na jednolitą masę. Następnie zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na ok. 30 min. Schłodzone ciasto wyciągamy wałkujemy i wykładamy nim formę. Ciasto nakłuć widelcem przykryć papierem do pieczenia obciążyć kaszą i wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180 st. pieczemy 20 min.
W między czasie schab kroimy w kostkę lekko traktujemy tłuczkiem dodajemy sól pieprz majeranek( mięso w ten sposób przygotowałam godzinę wcześniej)
obtaczamy w mące jajku i bułce tartej. Smażymy z dwóch stron na złoty kolor. Następnie wrzucamy na ręcznik papierowy i pozostawiamy do wystygnięcia.
Teraz nadzienie. Jajko z białkiem mieszamy razem ze śmietanką doprawiamy pieprzem i solą dodajemy warzywa( u mnie wcześniejsze podsmażone bałam się że będą twarde). Na patelni podsmażyć czosnek z cebulą dodać ziemniakami marchew smażyć chwilę. Teraz dodajemy paprykę ogórek cukinię i co tam jeszcze mam smażymy około 3-5minut. Masę przekładamy na podpieczone ciasto i układamy na wierchu kawałki pieczonego schabu oraz pokruszone orzechy. Całość wkładamy do nagrzanego piekarnika do temperatury 180 st. i pieczemy około 25 minut.SMACZNEGO
Pycha. Co mamy możemy dodać . Solimy wszystko po trochu aby nie przesadzić.:-)
Skleroza zapomniałam do środka dodałam jeszcze resztę szczypiorku oraz koperku. Wierzch też posypany szczypiorkiem