wtorek, 6 czerwca 2017

CZUSZKA BIUREK

Obiad przywieziony wprost z s艂onecznej Bu艂garii. Uwielbiam ten kraj i ich kuchnie. 馃槝 CZUSZKA BIUREK to potrawa kt贸ra urzek艂a moje serce.
Czyli papryka faszerowana serem feta i panierowana w tartej bu艂ce.
Moja wersja

Sk艂adniki:
5-6 papryk czerwonych 艣redniej wielko艣膰 
270gr sera ba艂ka艅skiego lub feta 
2-3 艂y偶ki jogurtu naturalnego
2艂y偶eczki czubrycy zielonej 
Jajko 
Tarta bu艂ka


Przygotowanie:
Z papryki wycinamy gniazda,myjemy i gotujemy do mi臋kko艣ci  ok 25-35min. Studzimy i splaszczamy (kotleciki musza by膰 p艂askie b臋dzie nam si臋 lepiej panierowa膰 ).
W mi臋dzyczasie przygotowujemy farsz. 


Do miski dodaje ser jogurt i zio艂a mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. 


Faszerujemy papryki nadzieniem serowym tyle o ile nie za du偶o. 

Panierujemy w jajku i tartej bu艂ce (najlepiej 2razy panierka jest wtedy bardziej wyrazista.
Miejsce gdzie jest ser musi by膰 doborze zapanierowane inaczej nadzienie wypadnie) sma偶ymy na z艂oto z 2 stron SMACZNEGO. 

Zdj臋cie z oryginaln膮 wersj膮

Do farszu powinna by膰 przesma偶ona cebula. Mi ona tam nie pasuje wiec jej nie dodaje. 
A zamiast jogurtu mo偶na doda膰 jajko.
To podstawowa wersja na te pyszne papryczki.
Ja je tym razem zrobi艂am z troch臋 innym farszem.
Nie do艣膰 偶e pysznie smakuje na kanapkach to jeszcze jest idealny jako farsz.
U偶y艂am papryk pod艂u偶nych czerwonych.
Zapomnia艂am nazwy :-)

Brak komentarzy:

Prze艣lij komentarz