Obiad przywieziony wprost z s艂onecznej Bu艂garii. Uwielbiam ten kraj i ich kuchnie. 馃槝 CZUSZKA BIUREK to potrawa kt贸ra urzek艂a moje serce.
Czyli papryka faszerowana serem feta i panierowana w tartej bu艂ce.
Moja wersja
Sk艂adniki:
5-6 papryk czerwonych 艣redniej wielko艣膰
270gr sera ba艂ka艅skiego lub feta
2-3 艂y偶ki jogurtu naturalnego
2艂y偶eczki czubrycy zielonej
Jajko
Tarta bu艂ka
Przygotowanie:
Z papryki wycinamy gniazda,myjemy i gotujemy do mi臋kko艣ci ok 25-35min. Studzimy i splaszczamy (kotleciki musza by膰 p艂askie b臋dzie nam si臋 lepiej panierowa膰 ).
W mi臋dzyczasie przygotowujemy farsz.
Do miski dodaje ser jogurt i zio艂a mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji.
Faszerujemy papryki nadzieniem serowym tyle o ile nie za du偶o.
Panierujemy w jajku i tartej bu艂ce (najlepiej 2razy panierka jest wtedy bardziej wyrazista.
Miejsce gdzie jest ser musi by膰 doborze zapanierowane inaczej nadzienie wypadnie) sma偶ymy na z艂oto z 2 stron SMACZNEGO.
Zdj臋cie z oryginaln膮 wersj膮
Do farszu powinna by膰 przesma偶ona cebula. Mi ona tam nie pasuje wiec jej nie dodaje.
A zamiast jogurtu mo偶na doda膰 jajko.
To podstawowa wersja na te pyszne papryczki.
Ja je tym razem zrobi艂am z troch臋 innym farszem.
Nie do艣膰 偶e pysznie smakuje na kanapkach to jeszcze jest idealny jako farsz.
U偶y艂am papryk pod艂u偶nych czerwonych.
Zapomnia艂am nazwy :-)
Brak komentarzy:
Prze艣lij komentarz