Zupa buraczana na zimno :-)
2 średnie buraki
1 Pietruszka
1 Marchewka
Mały kubek śmietany 18%
Jajko
2-3 łyżki oliwy
Pół pęczka koperku
Smak natury lub vegeta lub sól kto co woli
Pieprz czosnkowy
Pieprz czarny
Jajko
Buraki obieramy kroimy na pół plastry.
To samo robimy z reszta warzyw i kroimy w kostkę.
Do garnka wlewamy oliwe dodajemy marchew i pietruszkę smażymy kilka minut.
Teraz czas na buraki mieszamy i pieczemy 3-4 minuty często mieszając.
Wszystko zalewamy 4 szklankami wody doprawiamy do smaku. Gotujemy do miękkości (u mnie tak pół na pół). Na koniec dodajemy posiekany koperek mieszamy i studzimy.
Gdy zupa jest zimna dodajemy śmietanę według uznania. Doprawiamy pieprzem czarnym świeżo mielonym.
Podajemy na zimno w towarzystwie jajka. SMACZNEGO
U mnie koniecznie dużo pieprzu ponieważ lubie takie zupy pikantne :-)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz