A kusi ten słoik :-)
:-) Wiśnie w spyrytusie :-)
Składniki:
1kg świeżych wiśni
1kg cukru
1szkl wody
0.5l spirytusu
Przygotowanie:
Umyte i wydrylowane wiśnie przełożyć do słoika wlać spirytus i wodę a następnie wsypać cukier. Kilka razy potrząsnąć i odstawić w ciemne miejsce. Tak przygotowany słoik musi leżeć około 4 tygodnie.Codziennie potrząsać słojem aż do rozpuszczenia cukru. SMACZNEGO
Jeśli nie mamy drylownicy można to zrobić za pomocą butelki po piwie i patyczka do chińszczyzny.
Wiśnie układamy na butelce a patyczkiem od strony ogonka przeciskamy pestke do butelki.
Ogonek oczywiście wcześniej usuwamy.
Za duzo cukru byye
OdpowiedzUsuńTo zmniejszyć ilość co za problem
OdpowiedzUsuń