Główka kapusty białej (dość duża)
3czerwone papryki
0.5kg ogórków gruntowych
2-3łyżeczki soli
5-7łyżek cukru (ja wolę bardziej na słodko wiec 7)
Szklanka octu
Szklanka oleju
Kapuste i paprykę kroimy w piórka. Ogórki myjemy i w talarki lub pół talarki jak kto lubi . Ocet sól cukier oliwa wymieszać ze soba i przykryć . Odstawić na 2 godziny by puściły soki po tym czasie nakładać do słoików razem z sokiem i pasteryzować 15 minut . Wyłączyć palnik zdjąć z ognia i pozostawić do wystygnięcia . Ostudzone wynieść do komórki piwnicy lub na strych. Dzień przed podaniem chłodzimy w lodówce .SMACZNEGO
Można dodać tez marchew seler cebulę zieloną paprykę fasole szparagową itd aby urozmaicić sobie sałatkę.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz