Moje ulubione placki ziemniaczane tym razem wzbogacone o pieczarki. Polecam
Składniki:
600 g ziemniaków
Średnia cebula
1 duże jajo
70 gr mąki
200 g śmietany
150 g smażonych pieczarek
Olej
Sól i pieprz czosnkowy
Przygotowanie:
Ziemniaki obieramy i ścieramy na tarce razem z cebulą.
Do tartych ziemniaków i cebuli dodajemy łyżkę śmietany. Dzięki śmietanie placki nie będą takie tłuste. Następnie dodajemy mąkę przyprawy jajko i mieszamy.
Pieczarki myjemy obieramy ścieramy również na tarce i smażymy aż woda wyparuje.
Przestudzone pieczarki dodajemy do ziemniaków i ponownie mieszamy.
Na patelni rozgrzewamy olej i partiami smażymy niewielkie placki na złoto brązowy kolor. Najlepiej smakują w towarzystwie gęstej kwaśnej śmietany :-) SMACZNEGO
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz