Gulasz z żołądków przygotowuję bardzo często do placków ziemniaczanych.
Dziś jednak zrobiłam go trochę inaczej i podałam z makaronem.
Składniki:
500g żołądków drobiowych
Cebula u mnie dość duża
2 ząbki czosnku
Przyprawa do gulaszu według uznania
( 2 łyżki u mnie)
Masło
2-3 duże pieczarki
Pół papryki czerwonej
1-1.5 szklanki wody
Sól pieprz
Przygotowanie:
Żołądki umyć pokroić . Cebulę pokroić w kostkę a czosnek w plastry.
W rondlu lub szybkowarze rozgrzać tłuszcz dodać cebulę oraz czosnek i chwilę smażyć.
Następnie dodajemy przyprawę do gulaszu mieszamy chwilę dusimy i dodajemy mięso. Gdy wszystko nam nabierze ładnego koloru wlewamy wodę i dusimy około 2godziny od czasu do czasu podlewać wodą.
Ja to danie robiłam w szybkowarze wiec po dodaniu wody zamknąć garnek i czekamy aż cypelek podniesie się do góry.
Gotujemy około 20-30minut.
Po tym czasie spuścić ciśnienie w garnku lub dla pewności poczekać aż samo opadnie.
Teraz dodajemy pokrojoną w dość drobną kostkę paprykę dusimy około 5 minut.
Paprykę można też dodać na początku lecz ja jednak wolę gdy nie jest taka miękka.
W misce mieszamy mąkę z wodą i zageszczamy sos.
Wszystko zagotować jeżeli jest potrzeba doprawić.
SMACZNEGO.
Ilość wody zależy od tego czy chcemy mieć mnie czy więcej sosu.
Ja przeważnie dodaję 1szklankę wody.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz