niedziela, 20 sierpnia 2017

Zupa Tajska Kao Tom

Kochani ostatnio na stół wjechała pyszna zupa z ryżem.
Oczywiście podana po mojemu :-)
Zupa Tajska  Kao Tom

Składniki:
100 g ugotowanego ryżu
1,2 l bulionu drobiowego
3 łyżki sosu rybnego
świeżo zmielony pieprz do smaku
3 zabki czosnku
Szczypiorek
2cm korzenia imbiru

Przygotowanie:
W garnku umieszczamy bulion i doprowadzić do wrzenia. Dodać sos rybny i doprawiamy pieprzem. Gotujemy około 5 minut. Na patelni rozgrzać odrobinę oliwy i smażyć czosnek pokrojony w plastry do momentu aż lekko się zrumieni i będzie chrupiący . Przekładamy czosnek na ręcznik papierowy i odsączamy go  z nadmiaru tłuszczu . Ugotowany ryż jesli jest zimny przelać wrzątkiem i odcedzić. Zupę rozlewamy  do miseczek wypełnionych ryżem . Na koniec posypujemy czosnkiem pokrojonym imbirem w cieniutkie paseczki szczypiorkiem oraz ostra papryką( mi brakło ale paprykę zamieniłam na mięsko z kurczaka ).
SMACZNEGO


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz