Kochani ostatnio na stół wjechała pyszna zupa z ryżem.
Oczywiście podana po mojemu :-)
Zupa Tajska Kao Tom
Składniki:
100 g ugotowanego ryżu
1,2 l bulionu drobiowego
3 łyżki sosu rybnego
świeżo zmielony pieprz do smaku
3 zabki czosnku
Szczypiorek
2cm korzenia imbiru
Przygotowanie:
W garnku umieszczamy bulion i doprowadzić do wrzenia. Dodać sos rybny i doprawiamy pieprzem. Gotujemy około 5 minut. Na patelni rozgrzać odrobinę oliwy i smażyć czosnek pokrojony w plastry do momentu aż lekko się zrumieni i będzie chrupiący . Przekładamy czosnek na ręcznik papierowy i odsączamy go z nadmiaru tłuszczu . Ugotowany ryż jesli jest zimny przelać wrzątkiem i odcedzić. Zupę rozlewamy do miseczek wypełnionych ryżem . Na koniec posypujemy czosnkiem pokrojonym imbirem w cieniutkie paseczki szczypiorkiem oraz ostra papryką( mi brakło ale paprykę zamieniłam na mięsko z kurczaka ).
SMACZNEGO
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz