czwartek, 11 października 2018

Placki ziemniaczane z pietruszką i twarogiem


Zostało mi trochę sera twarogowego z wczorajszej kolacji wiec postanowiłam go dodać do placków ziemniaczanych.
Wyszło całkiem nieźle.
Placki ziemniaczane to jedno z moich ulubionych dań.
Uwielbiam je pod każdą postacią.
Polecam

Składniki:
5 średnich ziemniaków
4 centymetry pietruszki
1 średnie jajko
Sól pieprz do smaku
1-2 łyżki mąki
1/2 opakowania sera twarogowego
Ząbek czosnku
Olej do smażenia


Przygotowanie:
Ziemniaki obieramy myjemy i kroimy na ćwiartki.
Wkładamy do blendera.
Następnie dodajemy resztę składników i miksujemy na gładką masę.


Wykładamy na rozgrzaną patelnię po jednej łyżce ciasta.
Smażymy z dwóch stron na złoto brązowy kolor.
SMACZNEGO

poniedziałek, 8 października 2018

Sałatka z wędzonym kurczakiem

Dziś mnie wzięło na sałatkę.
Prosta i pyszna sałatka z wędzonym kurczakiem.
Prosta smaku najlepsza😍😍😍

Składniki:
4 średnie ziemniaki
1 wędzone udo z kurczaka
4 cm pietruszki zielonej
Sól pieprz czosnkowy
1 łyżka majonezu

Przygotowanie:
Ziemniaki myjemy i gotujemy do miękkości.
Następnie obieramy i kroimy w kostkę.
Kurczaka obieramy z kości i skóry.
Kroimy w kostkę przekładamy do ziemniaków dodajemy resztę składników mieszamy i gotowe.
SMACZNEGO

niedziela, 7 października 2018

Ciasto ucierane ze śliwkami

Ciasto ucierane z śliwką.

Składniki:
25 dag masła
25 dag cukru
6 jaj
1 łyżka aromatu arakowego
50 dag mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
70-80 dag śliwek

Przygotowanie:
Śliwki myjemy osuszamy i wyjmujemy pestki.
Spód tortownic wykładamy papierem do pieczenia.
Miękkie masło ucieramy z cukrem. Kiedy jest już puszyste, dodajemy po jednym żółtku.
Masło, cukier i żółtka są utarte, więc dodajemy aromat. W osobnej misce mieszamy mąkę z proszkiem do pieczenia i wsypuję ją do utartej masy. Wszystko dokładnie mieszamy.Białka  ubijamy na sztywną pianę i delikatnie mieszamy z resztą składników. Ciasto przelewamy do tortownicy układamy śliwki i pieczemy w 180 st. około 60-65 minut. Warto pod koniec sprawdzić patyczkiem, czy ciasto się nie klei. Gdy ciasto wystygnie można górę posypać cukrem pudrem.
SMACZNEGO

Śliwki kroimy na połówki lub ćwiartki jak kto lubi.
Grzanie piekarnika góra dół.

Zapiekanka z pieczarkami

 
Dzień dobry😘
Jak się spało kochani.
My już po śniadaniu a wy?
Dzisiaj kuchnia u Kasi wydała pyszne szybkie i bardzo proste w przygotowaniu zapiekanki z pieczarkami.
Myślę że większość z was wie co i jak ale może jest jeszcze ktoś kto nie wie i skorzysta z przepisu😉
Miłego dnia wszystkim życzę😘😘😘


Składniki:
3 bułki
200-250g pieczarek
100-150g sera
Pół łyżeczki oregano
Sól według uznania
Pieprz czosnkowy 1 łyżeczka
Łyżka masła


Przygotowanie:
Pieczarki myjemy i ścieramy na tarce.
Na patelni rozpuścić masło dodać pieczarki przyprawy i dusić do momentu aż odparuje woda. Bułki przeciąć na pół(można trochę wydrążyć środek) układamy porcję farszu posypujemy serem.
Piekarnik nagrzewamy do 180stopni u mnie z termoobiegiem i zapiekamy około 5 minut.
Jeśli ser się rozpuści zapiekanki są gotowe.
Smacznego


Użyłam sera mozzarelli.
Górę można posypać dodatkowo np. Majerankiem tak jak w tym przypadku😋.

sobota, 6 października 2018

Chipsy chicharron

Chipsy Chicharron czyli smażone skóry wieprzowe. Nie brzmi ciekawie ale są pyszne . Oczywiście nie za czesto powinny być spożywane ale raz na jakiś czas można 😜

skórki wieprzowe
sól
olej



Skórki pokroić w paski i oczyścić z tłuszczu.Następnie w garnku z wodą i solą do smaku gotować do miękkości.
Po ugotowaniu wyjąć z wody.
Następnie studzimy i należy pokroić skórki na dość cienkie paski . Tak przygotowane skórki suszymy w piekarniku lub suszarce do owoców. U mnie padło na piekarnik z termoobiegiem przy lekko uchylonych drzwiczkach w 100st. Około 1.5-2godzin.Suszymy do momentu aż skórki zrobią się twarde.Teraz wysuszone skórki dodatkowo osuszam papierowym ręcznikiem z nadmiaru tłuszczu.
Rozgrzewamy olej i smażymy małymi  partiami.Pęcznieją bardzo szybko. Podczas pieczenia w głębokim oleju dobrze jest je zanurzać np.łyżką cedzakową w oleju aby całkowicie spęczniały. Po upieczeniu wykładamy na ręcznik papierowy celem zebrania resztek  tłuszczu. SMACZNEGO



Można doprawić solą lub innymi przyprawami.

czwartek, 4 października 2018

Danie jednogarnkowe

Danie jednogarnkowe to świetny pomysł na obiad. Polecam i zapraszam na
szybkie i bardzo smaczne połączenie ziemniaków kiełbasy i mleka kokosowego.

Składniki:
300g kiełbasy np. toruńskiej
800g ziemniaków
Cebula
3 ząbki czosnku
200ml wywaru u mnie grzybowy
200ml mleka kokosowego
Sól
2 łyżki przyprawy pomidory z czosnkiem
Szczypta pieprzu ognistego
Opcjonalnie łyżka mąki u mnie kukurydziana


Przygotowanie:
Ziemniaki obieramy i kroimy na ćwiartki.
Kiełbasę kroimy w plastry cebulę w piórka a czosnek siekamy.
Na rozgrzewamy tłuszcz wrzucamy kiełbasę cebulę i czosnek.
Smażymy chwilę po czym dodajemy ziemniaki pomidory suszone z czosnkiem sól pieprz ognisty wywar i mleko kokosowe.
Dusimy pod przykryciem około 20minut na średnim ogniu.
Po tym czasie ziemniaki powinny być miękkie.
Jeśli jest potrzeba zagęszczamy sos.
Przekładamy na talerz posypujemy pietruszką .
SMACZNEGO



Wywar kiełbasę i przyprawy można użyć dowolne.
U mnie wywar grzybowy i to co było w lodówce.

środa, 3 października 2018

Banany na ciepło

Przyszła mi ochota na coś słodkiego.
Więc na szybko powstały flambirowane banany.

Składniki:
2 banany
3 łyżki cukru
Łyżka soku z cytryny
1/4 szklanki malinówki wiśniówki lub rumu
1/2 łyżki masła



Przygotowanie:
Banany obrać przekroić na pół.
Cukier, masło i sok z cytryny dodać na patelnię.
Gdy się rozpuści zamieszać, dodać banany i powstałym karmelem je polewać, jak karmel zgęstnieje dodać malinówkę lub inny alkohol i podpalić, flambirować aż płomień zgaśnie . Banany przyłożyć na talerz polać sosem.
SMACZNEGO

Sok z cytryny można zamienić na sok z pomarańczy.
Ja użyłam malinówki własnej roboty.

Karkówka z grzybami

Karkówka w sosie śmietanowo grzybowym.

Składniki:
4 plastry karkówki
100g grzybów
Szklanka bulionu warzywnego
Sól pieprz
1/2 łyżeczki rozmarynu
1 łyżka papryki słodkiej
2 ząbki czosnku
Cebula
200 ml śmietany 30%
Łyżka mąki u mnie kukurydziana

Przygotowanie:
Mięso nacieramy z dwóch stron solą i pieprzem.
W garnku rozgrzewamy oliwę z łyżką masła i obsmażamy karkówkę na złoto brązowego kolor.
Następnie dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę posiekany czosnek i grzyby.
Smażymy przez parę minut dodajemy rozmaryn paprykę i zalewamy wszystko bulionem.
Dusimy do miękkości pod przykryciem.
Śmietanę łączymy z mąką i mieszamy aby nie powstały grudki i wlewamy do reszty.
Zagotować.
Podajemy z ulubionymi dodatkami u mnie puree ziemniaczano selerowe i sałatka szwedzka.